Ukidanje Elektrovojvodine nezapamćeni akt centralizacije

12:06:00 02.06.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Ukidanje Elektrovojvodine potpisivanjem ugovora o formiranju jednog elektrodistributivnog preduzeća “Elektrodistribucije Beograd”, izazvalo je negodovanje kako građana Vojvodine, tako i pokrajinske vlasti.

Ukidanje Elektrovojvodine nezapamćeni akt centralizacije

Miroslav Vasin, potpredsednik pokrajinske vlade, kaže da je ova odluka “nezapamćeni akt centralizacije”. On smatra da će štetu osetiti građani svih delova Srbije, koji gube svoje distribucije.

- S obzirom da je “Elektrovojvodina” bila najuspešnije preduzeće, pitam zašto sedište novog distributera nije moglo biti u Novom Sadu. Ova odluka je ignorisanje stava Skupštine AP Vojvodine, koja je donela Zaključak o štetnosti pripajanja, a onda i ignorisanje volje građana – rekao je Vasin.

Nenad Čanak, lider LSV-a, kaže da “Elektrovojvodini” spremaju sudbinu “Naftagasa”, kao i da je ukidanje „Elektrovojvodine“ velika sramota i nova otimačina vojvođanske imovine.

- Na isti način, kao što se radi sada, svojevremeno je gašen i centralizovan vojvođanski „Naftagas“ koji je onda kao Naftna industrija Srbije, bez pitanja poklonjen Ruskoj Federaciji. Sve ovo što se sada radi, radi se da bi na isti način bio centralizovan i prodat EPS – kaže Čanak. On dodaje da je ovo “nastavak ekonomskog, političkog, kulturnog i simboličkog krunjenja ne samo autonomije Vojvodine, nego i svega što u imenu ima reč i pojam Vojvodina”.

Predstavnici pokrajinske vlasti ističu da je “Elektrovojvodina” prošle godine napravila profit od 2,3 milijarde dinara, dok je “Elektrodistribucija Beograd” 2014. godinu završila sa gubitkom. Zato u pokrajinskom sekretarijatu za energetiku smatraju da je loša odluka pripajanje uspešnog predužeća “gubitašu”.

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Stanković kaže da još nemaju povratnu informaciju od ministra Antića, koga je pozvao na razgovor o statusu “Elektrovojvodine”.

- Odluke Skupštine AP Vojvodine nisu obavezujuće za republičku vladu. Mi nemamo mehanizme kako da zaustavimo pripajanje – rekao je Stanković.


Plaše se da će dobiti otkaz

Direktor EPS-a Alesandar Obradović istakao je juče da će novi sistem doneti smanjenje administracije. Kaže da neće biti potrebno da kao do sada, imaju 14 IT ili finansijskih direktora. Ipak, radnici “Elektrovojvodine” plaše se da će nakon pripajanja ostati bez posla.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 46%
Pritisak: 1010.1 mb
Vetar: 5 m/s, N
Sre -1° - 15° Pretežno sunčano
Čet 2° - 18° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?