Ukinut policijski čas, pojedine mere i dalje ostaju na snazi

09:05:00 07.05.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Poslanici Skupštine Srbije izglasali su sinoć ukidanje vanrednog stanja, koje je bilo na snazi od 15. marta usled proglašenja epidemije virusa Kovid-19, tako da je poslednji policijski čas završen jutros u pet časova.

Ukinut policijski čas, pojedine mere i dalje ostaju na snazi


Od danas, penzioneri nemaju ograničenje slobode kretanja i moći će da prošetaju kad god požele, ali bi, kao i svi ostali, trebalo da se pridržavaju mera koje je propisala epidemiološka struka, da nose maske i rukavice i da drže distancu od drugih. Nije preporučljivo da šetaju u grupi, a dodatni savet jeste da najstariji što više vremena provode u svojim domovima.

Na snazi ostaje i držanje distance od dva metra, pa će svi građani Srbije do daljeg morati da izbegavaju kontakte poput rukovanja i zagrljaja.

Onlajn nastava, koja je organizovana za vreme vanrednog stanja, ostaje na snazi. U školi neće biti nastave, radiće samo dnevni boravak kako bi se izašlo u susret roditeljima koji moraju da rade. Ministarstvo prosvete izdalo je poduži spisak mera koje će svaka škola morati da preduzme kada 11. maja bude počeo da radi boravak za decu do 12 godina starosti.

Vrtići, posle skoro dva meseca pauze, počinju sa radom u ponedeljak, 11. maja, a da bi se deca ponovo vratila u ove kolektive, i roditelji moraju da ispune određene obaveze.

Fakulteti će biti otvoreni tek krajem maja ili početkom juna, ali za studente koji polažu ispite i koji treba da obave laboratorijske vežbe.

Ukinut policijski čas, pojedine mere i dalje ostaju na snazi


Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno okupljanje maksimalno 20 ljudi, te neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom, a bioskopi i pozorišta neće početi da rade do 31. maja.

Odlazak na velike porodične skupove kao što su svadbe, rođendani i krštenja nije preporučljiv bar do 15. juna.

U restoranima i kafićima moraće da se nose rukavice i maske, ali i da se održava socijalna distanca od dva metra i izbegavaju fizički kontakti.

Javni prevoz u većini gradova počinje da radi, ali u autobus mogu da uđu samo putnici koji imaju mesečnu kartu, uz obavezno nošenje maski i rukavica. U drugoj fazi, kada počnu sa radom fakulteti, u autobuse gradskog prevoza moći će da uđu i studenti, kasnije i učenici, da bi na kraju, u četvrtoj fazi, gradski prevoz mogli da koriste i stariji od 65 godina.

Od sutra počinju da rade tržni centri, ali uz posebne uslove koji će važiti i za kupce i za prodavce.

Do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti, poput zagrljaja i rukovanja.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 998.9 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?