Ukupno 435 obolelih od koronavirusa u Vojvodini, 54 ozdravilo, 11 preminulo

13:04:00 14.04.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Od početka epidemiološke krize do jutros, u Vojvodini ima 435 obolelih od Kovid-19, 54 oporavljena pacijenta, 11 umrlih, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Pokrajinske vlade, prvoj koja je organizovana online, a na kojoj su predstavnici Kriznog štaba Pokrajine odgovarali na pitanja novinara poslata mejlom.

Ukupno 435 obolelih od koronavirusa u Vojvodini, 54 ozdravilo, 11 preminulo


Dnevno u Vojvodini bude testirano od 200 do 300 ljudi, a testiranja se obavljaju u Zavodu za javno zdravlje Vojvodine, u Novom Sadu i u dva veterinarska instituta, u Novom Sadu i u Subotici. Ukupno testiranih na području Vojvodine od početka krize do jutros je bilo 3.268.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) smešteno 134 pacijenta, na Novosadskom sajmu 176, u Banji Junaković 14. U Gerontološkim centrima u Vojvodini nema zaraženih.

Saopštavajući podatke o broju pacijenata po okruzima, Mirović je naveo da je u Južnobačkom okrugu 142, u Zapadnobačkom 24, Severnobačkom41, Južnobanatskom 105, Srednjebanatskom 25, Sremskom 65. Na novinarska pitanja o tačnom broju obolelih po gradovima Mirović je rekao da „insistira na tome da direktno ne govore za svaki pojedinačni grad postotak, jer je to preporuka epidemiologa“.

Na pitanje novinara gde su smeštena deca, čija su oba roditelja zaražena, te se nalaze na lečenju u bolnici ili privremenim bolnicama, Mirović je rekao da su za taj deo zaduženi lokalni krizni štabovi.

Direktor Zavoda za javno zdravlje prof.dr Vladimir Petrović dodao je da je u Vojvodini manji broj dece oboleo, te da su oni na kućnom lečenju.

Odgovarajući na pitanje da li pacijenti, koji nisu oboleli od virusa COVID-19, dobijaju svu neophodnu medicinsku, lekarsku pomoć, pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković je podsetio na podatak koji je, kaže, „izneo prošle nedelje, a to je da je u zdravstvenim ustanovama u Vojvodini od početka krize ukazana lekarska pomoć za više od 50.000 pacijenata, koji nisu oboleli od virusa COVID-19“. Tu se, kaže, misli na onkološke, hematološke i druge pacijente.

Na pitanje novinara o broju pacijenata u KCV koji su preminuli, jer im je dijagnostifikovan COVID-19, odnosno od posledica tog oboljenja su preminuli, te koliko njih je bilo na respiratoru, Gojković je izneo podatke u procentima, po polu I starosti.

- Među preminulima je 71,4 odsto muškaraca, 26 odsto ženskog pola, nemamo pacijenata mlađih od 50 godina. Umrlih koji su starosti od 50 do 59 godina je 21,4 odsto, od 60 do 69 godina je 28,6 odsto, od 70 do 79 godina je 28,6 odsto. Tri odsto je pacijenata koji su starosti preko 80 godina. Svi ti pacijenti su imali ozbiljne komorbiritete, svi su bili na mehaničkoj ventilaciji. U poslednja 24 sata imamo tri pacijenta skinuta sa respiratora i njihovo zdravstveno stanje je značajno bolje, ali i dalje je teška bitka - rekao je Gojković.

U kompletnom zdravstvenom sektoru Vojvodine ima 69 pozitivnih, od toga su dva zdravstvena radnika u teškom opštem stanju duži vremenski period, rekao je sekretar Gojković. Ostali se oporavljaju, veliki deo se vratio na posao, ostali su u bolnicama ili privremenim bolnicama, tj. nema onih u kućnoj izolaciji, dodao je.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 996.9 mb
Vetar: 5 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?