Ulaz na najlepše jezero u znak protesta zatvorili smećem

09:04:00 18.04.2016, Komentara: 2

Novi Sad - Druženje ljudi iz Udružeja građana Fruškać iz Novog Sada, kod fruškogorskog jezera Beli kamen, pretvorilo se u radnu akciju, gde je od planiranih nekoliko džakova papirića skupljeno 80 džakova smeća, tri madraca i šest dušeka na naduvavanje.

Ulaz na najlepše jezero u znak protesta zatvorili smećem

Zato su, kao svojevrsnu opomenu i skretanje pažnje na ovakav odnos prema prirodi, aktivisti zatvorili ulaz na jezero smećem.

Organizator druženja Nikola Arežina rekao je da je njihova poruka da onaj ko ne poštuje prirodu ne treba ni da uživa u njoj.

"Za ovakvo stanje u prirodi i društvu odgovorni su isključivo građani, koji treba da znaju da komunalne službe ne zalaze u šumu i prirodu. Ako ne postoji kanta, to ne znači da treba da ostavite smeće u prirodi. Zabrinjavajuće je to da na ovom mestu ima najmanje 300 džakova smeća, ali se ne primeti jer je raštrkano", rekao je Arežina.

Ulaz na najlepše jezero u znak protesta zatvorili smećem

Jezero Beli kamen je dragulj Fruške gore, nekadašnji je kop laporca koji je u vlasništvu beočinske fabrike cementa, a sada svojim kontrastom plavetnila vode i beline kamena na trenutak podseti na Mediteran. U Fruškaću kažu da nedovoljna svest građana i slabo kažnjavanje prekršilaca polako pretvaraju naša najlepša mesta u deponije.

Pred prvomajske praznike aktivisti Fruškaća planiraju radikalnu kampanju "Nisi dobrodošao na Frušku goru ako ostavljaš smeće! Smeće vratite u grad i reciklirajte". Oni smatraju da je potrebno rešavati uzroke, a ne posledice. Novac koji se naknadno izdvaja za odnošenje smeća može biti iskorišćen za ulaganje u park.

Inače, u okviru njihovog projekta "Superste – Čista posla" oni rešavaju probleme nastale zbog divljih deponija, ali i upoznaju građane sa zakonima, propisima i kaznama.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

M

, *.static.sbb.rs

Na kojoj god strani pređete u susednu državu tačno se vidi razlika...kod njih je sređeno, čisto, trava uz put je uvek pokošena a kod nas je sve prljavo i us..no. Fruška Gora je pretrpana smećem i većina tog smeća se ne vidi jer je prekriveno suvim lišćem. Ja sam pušač i nakon svakog izleta na FG kupi se i nosi svaki pikavac i papirić. Ako si skotina nije ti meto u prirodi!


Perouj

, *.dynamic.sbb.rs

Jezero je extra. Na leto ga redovno posecujemo. I ne bacamo smece.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?