Ulaz u škole samo uz identifikacione kartice

13:09:00 02.09.2015, Komentara: 2

Novi Sad - Učenici će u deset osnovnih škola u Novom Sadu od kraja septembra moći da uđu isključivo uz identifikacione kartice, koje će do kraja godine biti podeljene i u deset srednjih škola. U Srednjoj tehničkoj školi "Mijeva Marić Ajnštajn" za dva meseca biće uvedena dodatna mera bezbednosti, jer će na ulasku u školu biti postavljen skener.

Ulaz u škole samo uz identifikacione karticeFoto: novisad.rs

Razlog za to je što se najviše vršnjačkog nasilja dešava u školskim dvorištima, pa su identifikacione kartice način da ulazak u školu bude moguć isključivo učenicima koji je pohađaju. Direktori škola ističu da je sprečavanje ulaska osoba sa strane, pre svega narko-dilera, ključno je za bezbednost dece.

Za identifikacione kartice iz gradskog budžeta izdvojeno je deset miliona dinara. Ako se pokažu kao dobar metod povećanja bezbednosti dece, i preostale osnovne i srednje škole u Novom Sadu mogu očekivati uvođenje identifikacionih kartica naredne godine.

Stanko Matić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola i direktor škole "Mileva Marić Ajnštajn", kaže da dežurni nastavnik ili osobe koje rade u školskom obezbeđenju ne mogu u školi, koja poput ove, ima 2000 učenika, svakog đaka prepoznati ponaosob.

- Te kartice će sigurno doprineti boljoj kontroli - smatra Matić.

Vladimir Jelić, član Gradskog veća za obrazovanje, kaže da to neće u potpunosti rešiti problem ukoliko neko želi da preskoči.

- Ali smo u većini škola obezbedili video nadzor, tako da ćemo mnogo lakše doći do počnilaca, onih koji su ušli u školska dvorišta i načinili bilo kakvu štetu - kaže Jelić.

U Koordinacionom telu za borbu protiv nasilja kažu da se pregled đačkih torbi, kao mera bezbednosti učenika, sprovodi po proceni direktora, te da je njihova preporuka da se to čini kvartalno.

Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Miško

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Odlican projekat!


Mudrac

, *.dynamic.sbb.rs

Још униформе да обуку па да школа личи на школу.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1002.3 mb
Vetar: 6 m/s, E
Uto 5° - 18° Mogući pljuskovi
Sre 9° - 15° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?