Umesto Londona, za nauku je izabrala Srbiju

19:05:00 30.05.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Docent dr Marija Lesjak (32), sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, najbolja je mlada naučnica Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Umesto Londona, za nauku je izabrala SrbijuMarija Lesjak, foto: pmf.ac.uns.rs

Iako ima dva doktorata, prvi iz biohemije koji je odbranila 2011. godine na PMF-u, a drugi drugi iz molekularne biologije koji je odbranila 2015. godine na prestižnom Univerzitetu u Londonu (UCL), Marija je odlučila da ostane u Srbiji i nastavi svoja istraživanja.

- Tokom studiranja u Novom Sadu želela sam da usavršim znanje u inostranstvu. Dobila sam stipendiju koju dobija samo 40 studenata iz celog sveta. Studiranje u inostranstvu je veoma skupo i stipendija mi je dosta značila. Čak i tokom osnovnih studija razmišljala sam o tome da se usavršavam u inostranstvu, ali ne i da tamo ostanem, jer smatram da u Srbiji mogu da živim od svog rada - kaže dr Lesjak.

Marijina sfera interesovanja su namirnice koje pospešuju apsorpciju gvožđa. Ona želi da otkrije koje to povrće i voće anemičnim osobama može da poboljša balans gvožđa u organizmu.

Kaže da njen privatan život nije morao da trpi zbog obaveza koje ima tokom istraživanja, a kao dokaz za to je i njena dvomesečna ćerkica.

- Sve se može postići uz dobru organizaciju. Nisam gubila dragoceno vreme i uspesi su se nizali – kaže dr Lesjak.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.8 mb
Vetar: 1 m/s, SSE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?