Umesto ruševine u Ulici Žarka Zrenjanina biće izgrađena trospratnica

19:09:00 17.09.2019, Komentara: 1

Novi Sad - Ruinirani objekat na uglu ulica Miroslava Antića i Žarka Zrenjanina, u blizini Skupštine grada, Banovine i gimnazije „Isidora Sekulić“, biće srušen i na njegovom mestu biće izgrađena trospratnica.

Umesto ruševine u Ulici Žarka Zrenjanina biće izgrađena trospratnica

Ovaj objekat, koji se nalazi u samom centru grada, ruiniran je već gotovo dve decenije, a o njegovoj rekonstrukciji ili rušenju govorilo se i prethodnih godina. Stanove u ovoj zgradi kupila je „Ipon gradnja“ još 2001. godine, ali je bilo kakav posao do sada kočila restitucija.

Rešenje se sada nazire, jer je, kako piše 021, upravo „Ipon gradnja“ poslala Gradu Novom Sadu predlog za razmenu nepokretnosti putem neposredne pogodbe, s obzirom na to da je mali deo objekta, nekadašnja fotokopirnica, ostala u vlasništvu grada. Umesto ovog, „Ipon gradnja“ nudi Gradu poslovni prostor u budućoj zgradi na istoj lokaciji, veličine 20 kvadratnih metara. Kako se navodi, investitor je vlasnik svih ostalih nepokretnosti na parceli, te drugih vlasnika na njoj nema.

Ruina na uglu Mike Antića i Žarka Zrenjanina nalazi se u izuzetno lošem stanju, a ne postoji više ni zaštitna mreža, nego samo daske koje su iznad glava prolaznika, koje bi trebalo da ih zaštite od potencijalnog urušanja objekta. U planu je da upravo na tom mestu nikne objekat sa podzemnom garažom, prizemljem, tri sprata i potkrovljem, koji će biti namenjen za višeporodično stanovanje.

O tome da li će doći do razmene nepokretnosti između Novog Sada i privatnog investitora odlučiće odbornici na sednici Skupštine grada. To će, gotovo sigurno, i biti učinjeno, a komisija koja je ocenjivala ponudu „Ipon gradnje“ smatra da je razmena „svrsishodna i ekonomski korisna za Grad Novi Sad, jer se postojeći poslovni prostor na adresi Miroslava Antića 9 ne koristi, odnosno ne izdaje duži niz godina i da je objekat napušten i u jako lošem, ruševnom stanju“.

Investitor će imati niz obaveza koje će morati da ispoštuje sklapanjem ugovora sa Gradom, a prvi je da novoizgrađeni objekat bude završen u roku od 12 meseci od dobijanja građevinske dozvole, potom da bude u potpunosti uređen, da se obezbedi zasnivanje hipoteke ili naplative bankarske garancije u visini procenjene tržišne vrednosti buduće nepokretnosti, da se Gradu omogući uvid u dinamiku izgradnje. Ovaj poslovni prostor biće uknjižen kao javna svojina Novog Sada, a troškove postupka oko razmene, te plaćanja poreza snosiće investitor.

- Novi objekti moraju poštovati postojeću prostornu koncepciju i merilo, a gabariti i volumeni moraju biti u skladu sa gabaritima i visinama okolnih zaštićenih objekata, drugih objekata i definisanim profilom ulice. Poželjna je primena savremenog i umerenog arhitektonskog izraza, bez podržavanja elemanata istorijskih stilova i u skladnom odnosu sa okolinom - navodi se u dokumentu.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

NV

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Ta rusevina vam smeta,a sablasnu ruševinu i apceti klinički centar nikom ne upada u oči,a kamoli da bi nesto preduzeli.Verovatno od toga nebi mogli sbi "malo"da stavite u džep!Sramota!!!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 997.7 mb
Vetar: 2 m/s, SSE
Pon 7° - 19° Malo i umereno oblačno
Uto 8° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?