Umesto zelenih površina na Bulevaru Evrope biće parking mesta, drveće neće dirati

19:06:00 01.06.2020, Komentara: 1

Novi Sad – Zelena površina na Bulevaru Evrope uskoro bi mogla biti pretvorena u parking prostor. Naime, Gradska uprava raspisala je tender za izvođača prve faze izgradnje.

Umesto zelenih površina na Bulevaru Evrope biće parking mesta, drveće neće dirati


Predviđeno je da se više od 4.000 kvadrata zelenila, koje se nalazi između kolovoza i biciklističke staze, pretvori u 201 parking mesto. Radi se o prostoru između Futoške ulice i Ulice Janka Veselinovića u dužini od oko 1,4 kilometra.

Radovi bi trebalo da budu izvedeni u dve faze.

Za prvu fazu će iz budžeta Grada biti izdvojeno 50 miliona dinara i odnosi na delove Bulevara Evrope od Ulice Janka Veselinovića do Hadži Ruvimove (54 parking mesta), od Hadži Ruvimove do Branka Bajića (49 parking mesta) i od Branka Bajića do Futoške ulice (78 parking mesta).

Druga faza obuhvata izgradnju parkinga od Ulice Kornelija Stankovića do Ulice Janka Veselinovića (20 parking mesta).

Kako je Uprava za građevinsko zemljište i investicije navela u dokumentaciji, razlog da se više hiljada kvadrata zelene površine na Bulevaru Evrope pretvori u 201 parking mesto je taj što je usled izgradnje stambenih zgrada „evidentno da postojeći kapaciteti ne zadovoljavaju potrebe, te je nedostatak parking mesta u ovom delu grada jedan od gorućih problema koji direktno utiču na urbani kvalitet života stanovnika“. Stanovnici ovog dela grada složiće se sa ovime, jer smo svedoci da većina Novosađana nema gde da parkira automobil, pa za to koriste pešačke staze a često i biciklističke staze.

Zbog izgradnje parkinga biće pomereno više stubova javne rasvete, jedno autobusko stajalište, rekonstruisaće se i pomeriti zalivni sistem ispod zelene površine, dok bi drvored trebalo da bude sačuvan i da se doda još stabala tako da ih bude ukupno 60.

Ovaj projekat se razlikuje od postojećeg urbanističkog plana koji predviđa da ovim delom Bulevara Evrope prolazi trasa budućeg tramvaja i da se izgrade dve podzemne garaže od ukupno 570 parking mesta. Naime, planirana je izgradnja jedne podzemne garaže u delu između ulica Janka Veselinovića i Hadži Ruvimove (400 parking mesta), i druge garaže između ulica Kornelija Stankovića i Janka Veselinovića (170 parking mesta). Ove podzemne garaže su se prošle godine našle i u prvobitno planiranoj koncesiji, ali su u finalnoj verziji izbačene.

Napomenimo i to da je upravo na pojasu između Nove Detelinare i Novog naselja pre nekoliko godina počelo uređenje zelenih površina, s ciljem izgradnje velikog parka. Plan je u međuvremenu promenjen. Ostao je park manjih dimenzija i biće gotov do kraja godine, a na ostatku prostora biće izgrađen ekskluzivan kompleks „Park New Residence“. Na parceli od gotovo 10.000 kvadrata biće izgrađeno 466 stanova, a unutar kompleksa nalaziće se podzemna garaža na dva sprata sa 529 parking mesta. Planirano je da prva useljenja počnu 2022. godine. U međuvremenu će i pruga na tom delu biti sklonjena.

Stanovnici Detelinare do kraja godine mogu očekivati nove parkinge na Bulevara Evrope, budući da je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala tender za prvu fazu izgradnje.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Novosađanin

, *.mbb.yettel.rs

Halo bre, parkinge napravite van NS , zelenilo ostavite, neka idu taksijem, busom, trotinetom, biciklom, rolerom. Kad budete napravili most i jos vise će biti saobraćaja u bul. Evrope. Mislite ekološkim mozgom a ne dupetom..


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 999.0 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?