"Unuk" Aleksandra Reljića nagrađen na festivalu u Sarajevu

11:09:00 26.09.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Dokumentarni film "Unuk" ("Enkel") novosadskog novinara i reditelja Aleksandra Reljića nagrađen je na Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivalu u Sarajevu, koji je završen juče.

"Unuk" Aleksandra Reljića nagrađen na festivalu u Sarajevu

"U regionalnoj produkciji teško je izboriti se za sredstva potrebna za rad na velikim filmovima čije teme prevazilaze granice regije, a koje tim više utiču na naše suočavanje s prošlošću, te na procese praštanja i pomirenja kao civilizacijskih dostignuća", navodi se u obrazloženju odluke Odbora festivala.


Film "Unuk" bavi se temom suočavanja sa prošlošću i najtežim ratnim zločinima u istoriji čovečanstva, koji se ne smeju zaboraviti, ali kroz proces praštanja žrtve nudi i jedan drugačiji pristup prevazilaženju teške i mučne prošlosti. Priča je o Rajneru Hesu, unuku komandanta Aušvica, kojeg je 2014. godine simbolično usvojila preživela logorašica Eva Mozes Kor. Njih dvoje se, uz specifična životna iskustva, ujedinjuju u borbi protiv neonacizma, antisemitizma, rasizma i ksenofobije u današnjem svetu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
11°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 997.1 mb
Vetar: 7 m/s, ESE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?