Upoznajte Ilonu, najstariju Novosađanku

12:03:00 08.03.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Ilona Kovač ima 102 godine i najstarija je Novosađanka prema evidenciji Crvenog krsta Novog Sada.

Upoznajte Ilonu, najstariju Novosađanku

Povodom Osmog marta, Međunarodnog dana žena, Crveni krst Novog Sada već 30 godina organizuje manifestaciju "Sunčana jesen života", posvećenu nastarijim sugrađanima. Oni svake godine dodeljuju nagrade najstarijem Novosađaninu/ki i bračnom paru koji je najduže u braku.

Za ovu godinu, priznanje da je najstarija sugrađanka, dobila je upravo Ilona Kovač.

Ilona Kovač rođena je 15. oktobra 1914. godine u Bačkoj Topoli. U Novi Sad je došla kada je imala 19 godina zbog zaposlenja. Učila je krojački zanat i to joj je bio hobi, a radila je kao tkalja. Ima dvoje dece, dvoje unučadi i četvoro praunučadi. Ilona kaže da ne spava dugo, pazi na ishranu, sluša savete lekara, a lekove pije samo kada mora. Veoma voli ruže, a i dalje održava punu baštu tog cveća. Danas je u penziji i uživa u svom skromnom domu, gde joj u svakodnevnim obavezama mnogo pomaže sin koji živi s njom.

Upoznajte Ilonu, najstariju Novosađanku

Nju je danas posetio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je rekao da su naši najstariji sugrađani uzor svima nama.

"Oni su gradili našu zemlju, vaspitavali generacije, a zahvaljujući njihovom celoživotnom zalaganju postavljeni su temelji države u kojoj danas živimo. Ne samo da je zbog njihovog truda, rada, etike i marljivosti sagrađena ova zemlja, kao i naš grad, već su naši stariji sugrađani i danas zaslužni za sve dobre rezultate koje je Srbija ostvarila u prethodnom periodu. Oni su naši heroji koji su podneli najveću žrtvu kako bi Srbija izbegla bankrot", rekao je Vučević.

Još je dodao da su žene oduvek bile pokretačka snaga društva, a to, kako kaže, dokazuju i naše najstarije sugrađanke.

"Danas imam čast da razgovaram sa najstarijom žiteljkom Novog Sada i moram da priznam da osećam veliko poštovanje i divljenje prema ovoj dami, majci, baki i prabaki, koja i dalje veruje u bolje sutra i pruža nadu svima nama da se sa optimizmom može živeti dugo i srećno", rekao je Vučević.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.0 mb
Vetar: tiho m/s, -
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?