Urbani buvljak u subotu na Temerinskoj pijaci

17:06:00 05.06.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Urbani buvljak, peti po redu, biće održan u subotu, 8. juna na Temerinskoj pijaci, a na njemu će biti proslavljen Svetski dan zaštite životne sredine.

Urbani buvljak u subotu na Temerinskoj pijaci


Buvljak će početi u 11 časova i trajati do 17 časova.

Urbani buvljak je osmišljen kao događaj koji će transformisati lokalnu potrošačku kulturu kroz promociju održivosti, svesne potrošnje i cirkularne ekonomije. Vizija organizatora je da zajednica okupljena oko buvljaka predstavlja model za promene ka ekološki osvešćenom društvu.

- Modna industrija predstavlja jednog od najvećih zagađivača životne sredine. Zastrašujuća je činjenica da je potrebno i do 2.700 litara vode za proizvodnju jedne pamučne majice. Svake godine oko 92 mililiona tona tekstilnog otpada završi na deponijama. Zbog toga smo ponosni što ćemo na ovom buvljaku imati preko 70 izlagača od kojih će veliki broj biti onih sa garderobom koja čeka svoje nove vlasnike. Pored toga imaćemo i izlagače koji se bave apciklažom, odnosno izradom novih predmeta više vrednosti od otpada, ili starih i istrošenih predmeta. Posetioci će imati prilike da više saznaju o održivom cvećarstvu i baštovanstvu - poručuje organizator Urbanog buvljaka, Udruženje građana Kulkultura.

U saradnji sa JKP „Čistoća“, postavljen je reciklažni kutak u kome će posetioci moći da odvoje sav ambalažni otpad kako bi kasnije mogao da se reciklira.

U okviru dečije radionice „Menjaža i listanjac knjiga“ biće reči o tome kako sačuvati okolinu. Radionica će se održati od 15 do 17 časova. Deca do 10 godina starosti mogu doneti knjige koje im više nisu potrebne kako bi ih zamenili za one koje im se više dopadaju.

Pored prodajnog dela, posetioci će imati priliku da uživaju u raznovrsnoj gastronomskoj ponudi, kao i u nastupu uličnih svirača.

- Kako bismo svi zajedno dali svoj doprinos zaštiti životne sredine, molimo sve sugrađane da na Urbani buvljak dođu biciklom ili javnim prevozom, da ponesu svoje cegere umesto da koriste plastične kese i da na kraju događaja recikliraju sav otpad u posebne kante u okviru reciklažnog kutka - poručuje organizator.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
23°
Vlažnost: 61%
Pritisak: 1005.9 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Ned 18° - 33° Pretežno sunčano
Pon 20° - 26° Kiša

Anketa

Kupate li se na Štrandu?