Urbanisti odbili većinu prigovora građana

19:11:00 29.11.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Hiljade potpisa i prigovora građana nije uspelo da spreči nameru gradskih urbanista da u novi regulacioni plan dela Limana ucrtaju gradnju višespratnih garaža i druge izmene.

Urbanisti odbili većinu prigovora građana


Na današnjoj sednici Komisije za planove građani su uspeli da smanje broj garaža sa osam na šest, ali je i to upitno, navodi portal 021. Naime, iako su urbanisti ovo prihvatili, Komisija za planove će na tajnoj, zatvorenoj sednici tek odlučiti o svim prigovorima i potom te odluke poslati Skupštini grada na usvajanje. Tako će tek za nekoliko nedelja ili meseci, kada ova tačka dođe pred novosadske odbornike, građani zapravo znati šta će biti sa zelenim površinama Limanima.

Inače, stanovnici Limana najviše su se pobunili zbog plana da se izgradi mreža garaža u delu Limana, jer smatraju da za njima nema potrebe i da će na taj način biti uništene zelene površine. Predlog urbanista je da se ovi objekti grade na uglu Narodnog fronta i Balzakove, na uglu Bulevara despota Stefana i Šekspirove, na uglu Narodnog fronta i Šekspirove, između ulica Ive Andrića i Heroja Pinkija, u Ulici Milice Stojadinović Srpkinje i Veljka Petrovića, ispod planiranih objekata Univerziteta u Novom Sadu, te u okviru univerzitetskog Kampusa.

Građani su imali i druge prigovore na plan, ali su ih urbanisti odbili, tako da će u Limanskom parku biti izgrađen ugostiteljski objekat od 300 kvadrata, dok će privremene barake Gradskog zelenila u tom parku biti srušene i na njihovom mestu izgrađen objekat od 300 kvadrata za isto preduzeće.

Urbanisti odbili većinu prigovora građana


Odbijen je i prigovor građana da se odustane od gradnje saobraćajnice u Limanskom parku, koja bi se pružala duž Mosta slobode, od Bulevara oslobođenja do parkinga ispod mosta.

Sama sednica je protekla u vrlo naoštrenoj atmosferi i Plava sala Skupštine grada nije mogla da primi sve zainteresovane građane.

Posebno oštra rasprava povela se oko izgradnje garaža, kada su građani istakli da ne žele nove garaže na Limanu i da bi se problem sa manjkom parkinga mogao rešiti uvođenjem zona naplate. Limanci su uglavnom ponavljali da problem malog broja parking mesta nastaje jer su gradske vlasti dozvolile da se u ovom delu grada grade zgrade bez parkinga. Oni su navodili da problem neće biti rešen novim garažama, jer su već postojeće kao što su „Maxton“ na Bulevaru cara Lazara, u AMSS ili Spensova – prazne.

Građanima su na primedbe odgovarali predstavnici „Urbanizma“, a najglasniji u odbrani gradnje garaža bio je direktor „Urbanizma“ Dušan Miladinović koji je kao argument navodio da su one i ranije planirane, odnosno da je trebalo da se građani bune ranije kada ti planovi bili doneti. On je zauzeo stav da je i on Limanac, i da ako građani imaju bolji predlog, treba da ga iznesu.

Zbog velikog broja primedbi sednica je trajala satima, a većina građana je napustila Plavu salu pre kraja videvši da se njihovi prigovori odbijaju.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?