Urbanisti za Telep planiraju više zgrada i duplo više stanovnika

17:01:00 16.01.2022, Komentara: 1

Novi Sad – Plan generalne regulacije Telepa, koji je trenutno na javnom uvidu, pokazao nam je da urbanisti planiraju da legalizuju već izgrađene i dograđene objekte, ali i da se nastavi sa zidanjem zgrada u ovom delu grada.

Urbanisti za Telep planiraju više zgrada i duplo više stanovnika


Kako piše 021.rs, plan se pred javnošću našao nakon dve i po godine nakon ranog javnog uvida i uglavnom su zadržane smernice iz konceptualnog plana koji donosi dalju gradnju stambenih zgrada uz Bulevar Evrope i Patrijarha Pavla. Na pojedinim lokacijama se omogućava izgradnja zgrada visine do 12 spratova. U nacrtu se navodi da se uz dva bulevara grade objekti za koje je predviđeno da imaju tri ili četiri sprata, uz eventualno potkrovlje, ali da postoji i bespravna gradnja, odnosno da su se objektima dodavali spratovi. Planom je, uglavnom, predviđena legalizacija, a na pojedinim mestima se podiže spratnost, odnosno, zgrade koje su zadržale nižu spratnost mogu da budu dograđene kako bi bile u liniji sa „divljom“ gradnjom.

Iako se omogućava dizanje zgrada, najveći deo Telepa i dalje će biti namenjen stambenim kućama od jednog do tri sprata. Urbanisti navode i to je u toku gradnja ili je već sagrađeno dosta nelegalnih kuća, pa se i to legalizuje izmenama plana ovog dela grada.

Ovaj Plan generalne regulacije obuhvata jednu od najvećih gradskih površine, jer se odnosi na prostor od gotovo 350 hektara. Njime je obuhvaćena i Šumska linija, koja čini drugu odbrambenu liniju od poplava i trenutno se planira da ona postane uređena biciklističko-pešačka staza duža od dva kilometra, povezujući Novo naselje sa obalom Dunava.

Nije najjasnije da li plan predviđa povećanje ili očuvanje postojećih zelenih površina, ali može se pretpostaviti da će biti smanjena, s obzirom na to da su sada mnoge površine zelene, a u budućnosti bi mogle da se nađu pod stambenim objektima.

Od 365 hektara, koliko obuhvata plan, 161 hektar namenjen je za kuće i zgrade, 85 hektara za saobraćajne površine, devet za parkovske površine, pet za zaštitno zelenilo i 1,8 hektara za „zelene skverove“.

Na ukrštanju kraja Bulevara patrijarha Pavla sa Somborskom ulicom, gde je ranije bio planiran vatrogasni centar, građani su tražili park od oko tri hektara. Novim planom predviđen je park od 1,2 hektara, a ostatak će zauzeti stambeno-poslovna zgrada od osam i 12 spratova.

Prema procenama, na Telepu živi oko 20.000 građana, a plan predviđa da se omogući život za više od 40.000 stanovnika.

Plan generalne regulacije (PGR) Telepa se može pogledati na sajtu Urbanizma, kao i na sajtu Grada. Uvid u plan je omogućen i u protorijama "Urbanizma" na Bulevaru cara Lazara 3, kao i Mesnim zajedicama "Ostrvo" u Narodnog fronta 71, "Ivo Andrić" Banović Strahinje 20, "Južni Telep" Janošikova 1a, "Bratstvo Telep" Ulariona Ruvarca 18a, "Nikola Tesla-Telep" Geri Karolja 5 i "Adice" Sime Šolaje 2a.

Primedbe i sugestije se šalju Upravi za urbanizam i građevinske poslove, u Školskoj 3, do kraja javnog uvida, 4. februara. Komisija za planove će o Planu generalne regulacije Telepa imati sednicu 17. februara, u amfiteatru SPENS-a, u 9 časova.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Željka Tot

, *.dynamic.kdsinter.net

A hoćemo li dobiti osnovne škole i vrtiće, normalan dom zdravlja ,pijacu? Park normalan, smanjili ste na ⅓ od ranije planiranog parka? Parking i zelena površina ..Misaone imenice...


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
11°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.6 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?