„Urbanizam“ poziva građane da daju predloge za uređenje Kameničke ade

19:09:00 01.09.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Javno preduzeće „Urbanizam“ pozvalo je zainteresovane Novosađane, nevladine organizacije i stručnu javnost da daju predloge za uređenje Kameničke ade.

„Urbanizam“ poziva građane da daju predloge za uređenje Kameničke ade


Predlozi treba da se odnose na uređenje prostora i planirane sadržaje, kao i na oblikovanje urbanog mobilijara, primenu ekoloških rešenja u kontekstu postojećeg prirodnog okruženja, definisanje najvrednijih elemenata koje u prostoru treba sačuvati jer odražavaju njegov identitet, kao i sve druge ideje koje će unaprediti prostor i omogućiti kvalitetan i nesmetan izlaz grada na reku.

„Urbanizam“ napominje da predlozi treba da budu u skladu sa planskim parametrima, uslovima nadležnih institucija i potencijalima i ograničenjima prostora.

Javni poziv za predloge građana i organizacija važi do 31. oktobra, kada se isti mogu dostaviti putem mejla na adresu office@nsurbanizam.rs ili poštom (Bulevar Cara Lazara 3, Zavod za urbanizam).

U pozivu se napominje da je područje Kameničke ade na levoj obali Dunava dominantno namenjeno park-šumi u cilju maksimalnog očuvanja postojećeg zelenog fonda. Kako navode, pored zelenila, u manjem obimu planirani su i turističko-sportsko-rekreativni sadržaji i objekti kulture, gde pristupačnost i privlačnost priobalja svim stanovnicima grada postaju novi ekološki, urbani i socijalni kvalitet uređenja obale.

Dodaje se da je planiran sistem pešačkih, biciklističkih i trim staza od prirodnih materijala.

Na teritoriji park šume neophodno je obezbediti zonu masovne aktivnosti (šetnja, bavljenje sportom i drugim vrstama aktivnog odmora) i zonu mirnog odmora i šetnje (pešačke i biiklističke staze, vidikovac, i slično). Potrebno je predivideti i sadržaje za decu, kao i objekte u funkciji sporta, turizma (vizitorski centar, glamping turizam, i slično), kulture i obrazovanja.

Poziv „Urbanizma“ možete pročitati OVDE.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
25°
Vlažnost: 57%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 5 m/s, ESE
Pet 13° - 17° Pljusak
Sub 11° - 22° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?