Uručena gradska priznanja zaslužnim građanima i institucijama

19:10:00 23.10.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada uručena su najveća gradska priznanja zaslužnim građanima i institucijama. Galerija Matice srpske i list „Dnevnik“ dobitnici su Oktobarske nagrade za ovu godinu, dok su Dom zdravlja „Novi Sad“ i svetski i evropski šampion u savate boksu i humanista Goran Bajšanski dobitnici Novembarske povelje za 2017. godinu.

Uručena gradska priznanja zaslužnim građanima i institucijama

foto: Grad Novi Sad

Direktor Doma zdravlja ''Novi Sad'' dr Veselin Bojat zahvalio se na Novembarskoj povelji u ime 10 000 ljudi koji su tokom 50 godina proveli radni vek u Domu zdravlja, ali i Gradu kao osnivaču na nesebičnoj podršci da se zdravstvena zaštita podigne na viši nivo. Generalni direktor ''Dnevnik Vojvodina pres-a'' Dušan Vlaović kazao je da je Oktobarska nagrada priznanje svima koji su učestvoavali u stvaranju tog lista, počevši od prvog urednika, narodnog heroja Svetozara Markovića – Toze, naglasivši da je ''Dnevnik'' opstao zahvaljujući doslednosti koncepciji ozbiljnih novina.

- Priznanje koje smo dobili je pokazatelj da sugrađani prepoznaju vrednost u onome što radimo, a sredstva od nagrade usmerićemo na najbolji način – naglasio je Goran Bajšanski. Prema rečima upravnice Galerije Matice srpske Tijane Palkovljević - Bugarski ovo je veoma uspešna godina za tu ustanovu, te da su opravdali poverenje prethodnika i pokazali da je Galerija Matice srpske ponos nacije.

Galeriji Matice srpske Oktobarska nagrada dodeljena je za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umetnosti, postignuta prikupljanjem, proučavanjem, zaštitom i predstavljanjem kulturnog nasleđa i umetničkih vrednosti srpskog naroda u zemlji i inostranstvu tokom 170 godina, kao i za podsticanje savremenog umetničkog stvaralaštva čime je postala čuvar nacionalnog kulturnog nasleđa. Dnevnom listu „Dnevnik“ Oktobarska nagrada dodeljena je za izuzetne rezultate postignute u oblasti novinarstva i informisanja tokom 75 godina rada. Domu zdravlja „Novi Sad“ Novembarska povelja dodeljena je za razultate ostvarene u pružanju primarne zdravstvene zaštite tokom 50 godina rada i za doprinos očuvanju zdravlja stanovništva unapređenjem preventivnih zdravstvenih usluga. Svetskom i evropskom šampionu u savate boksu i humanisti Goranu Bajšanskom Novembarska povelja dodeljena je za nesebičan rad u organizovanju humanitarnih i sportskih aktivnosti u cilju pružanja pomoći bolesnim i socijalno ugroženima, čime je postao uzor sugrađanima i dokazao da je briga o drugima najviša ljudska i društvena vrednost.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada. Novembarska povelja Novog Sada dodeljuje se povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
13°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 995.7 mb
Vetar: 6 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?