Uručeni ključevi stanova za 94 izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske

09:06:00 15.06.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske dobile su 94 stana u Veterniku.

Uručeni ključevi stanova za 94 izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske


Stanovi su izgrađeni u okviru „Potprograma 9“ Regionalnog stambenog programa (RSP), pokrenutog u cilju obezbeđivanja trajnog stambenog rešenja za izbeglice iz ratova 1991-1995. Program sporovode Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska, a glavni donator je Evropska unija. Ostali donatori su SAD, Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, Luksemburg, Španija, Kipar, Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka. Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a fondom upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić ocenio je da je podela ključeva korak bliže trajnom rešavanju stambenog pitanja izbeglih i trajno prognanih lica koja žive u Novom Sadu. Precizirao je da će, po dogovoru sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije, sa ove 94 porodice prvo Grad potpisati ugovore na šest meseci, sa mogućnošću kupovine tih stanova.

Uručeni ključevi stanova za 94 izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske


- Na teritoriji Novog Sada, u okviru RSP, ukupno je 599 porodica rešilo stambeno pitanje i to: 276 porodica u 'Veterniku 1', 152 porodice u Futogu, a danas 94 porodice - kazao je on.

Naveo je i da su 32 porodice rešile stambeno pitanje kupovinom seoskih kuća, njih 32 kroz dodelu pomoći u vezi sa građevinskim materijalom, a 13 porodica kupovinom stana.

Dodao je da je preostalo oko 200 porodica u Novom Sadu kojima treba da se reši taj problem, te da je grad spreman da za njih obezbedi nove parcele i infrastrukturno ih opremi, ukoliko se nađu finansije.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
25°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1013.2 mb
Vetar: 8 m/s, SE
Uto 11° - 26° Sunčano
Sre 12° - 24° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?