Uskoro bez nestanaka vode zbog isključenja struje

19:09:00 22.09.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Fabrika vode, koja je ovog leta imala nekoliko prekida u radu zbog nestanaka struje, u narednih desetak dana dobiće bolji, automatizovani sistem koji bi trebalo da obezbedi da se ubuduće ne dešava da Novi Sad ostane bez vode zbog prekida u napajanju.

Uskoro bez nestanaka vode zbog isključenja struje


Fabrika vode na Limanu snabdeva se strujom preko četiri nezavisna voda, što omogućava da se u slučaju prekida napona na jednom drugi koristi za snabdevanje strujom. Problemi nastaju jer je to prebacivanje trenutno ručno, odnosno potrebno je da radnik EPS-a ode do trafostanice i to uradi. Ovakav sistem sa ručnim prebacivanjem funkcioniše decenijama.

Direktor novosadskog "Vodovoda i kanalizacije" Gvozden Perković za 021.rs kažeda inženjeri sada rade na postavljanju sistema, koji će omogućiti da se prebacivanje sa jednog na drugi vod obavlja automatski.

- Ove godine smo imali situaciju da je to (nestanak sturje) učestalo, što se ranije nije dešavalo. Zbog toga smo pokrenuli akciju u okviru firme da rešimo ovaj problem. U ponedeljak bi, kako su mi rekli inženjeri, trebalo da izvedu "suvu" probu, a tokom naredne nedelje u toku jedne noći i pravu probu automatike. Informacije koje za sada imam pokazuju da automatizacija radi kako treba i da će u roku od minut do dva nakon nestanka napona dolaziti do prebacivanja izvora napajanja pa neće dolaziti do prekida u radu fabrike vode - objašnjava Perković.

Prema njegovim rečima, Fabrika vode nema agregate koji bi obezbedili da radi u slučaju nestanka struje. Kako je objasnio, tehnički proračuni su pokazali da je teško napraviti takav sistem sa dovoljnim brojem agregata koji bi obezbedio kontinuirani rad Fabrike, odnosno pokazalo se da je neisplativo graditi tako nešto.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 998.6 mb
Vetar: 1 m/s, N
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?