Uskoro će se školovati dizajneri video-igrica

11:11:00 13.11.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Dizajn video-igara novi je studijski program Akademije umetnosti u Novom Sadu, koji će naredne jeseni upisati 20 brucoša. Kako trenutno u gradu u gejming industriji radi oko 500 ljudi, taj smer akreditovan je ovog meseca.

Uskoro će se školovati dizajneri video-igrica

Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti, kaže da kapaciteti koje trenutno imaju na Akademiji, od dizajna, ilustracije, animacije vizuelnih efekata, dizajna zvuka, produkcije i montaže u velikoj meri pokrivaju znanja zastupljena u oblasti gejm arta.

- Ništa od specijalnih znanja neće zaobići nove studente, kao što je recimo i programiranje, koje će savladavati u saradnji sa profesorima sa Prirodno-matematičkog fakulteta. No, suštinski, mi obučavamo autora, odnosno reditelja i dramaturga video igara – rekao je Bokan.

On dodaje da će Akademija proizvoditi i svoje igrice, a kako tvrdi mogućnosti su velike jer je tu i edukativni potencijal koji će razvijati kroz upotrebu igrica kao didaktičko sredstvo.

- Koliko će biti budžetskih mesta, od ukupno 20, još ne znamo, kvote nisu donete. Praksa će sigurno biti kvalitetna, jer ćemo imati saradnju sa vrhunskim gejming firmama – ističe Bokan.

Zanimljivo je da je prema istraživanjima među dizajnerima video igara na globalnom nivou, broj zaposlenih muškaraca i žena gotovo izjednačen. No, u Srbiji daleko je veći broj zaposlenih devojaka i žena, koji rade u ovoj industriji, nego što je to svetski prosek.

Izvor: Blic.rs

Ilustracija: Joonie Jatho / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 42%
Pritisak: 994.7 mb
Vetar: 4 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?