Uskoro ćemo plaćati više za tekuće i investiciono održavanje zgrada

09:04:00 26.04.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Svaki stan u Novom Sadu uskoro će imati utvrđeni minimalni iznos koji će stanari svakog meseca morati da izdvajaju za tekuće i investiciono održavanje zgrada. Kako navodi 021, ove iznose stambene zajednice mahom već imaju definisane dogovorom sa upravnicima stambenih zajednica. Međutim, ti iznosi su do sada bili između 100 i 250 dinara, te će sada morati da budu viši.

Uskoro ćemo plaćati više za tekuće i investiciono održavanje zgrada


Odbornici Skupštine grada će na sednici 10. maja razmatrati i verovatno usvojiti predlog odluke o minimalnoj visini iznosa tekućeg održavanja zgrada i minimalnoj visini iznosa izdvajanja na ime troškova investicionog održavanja zajedničkih delova zgrade. Reč je o dva troška koji se obračunavaju po formuli koju je definisalo Ministarstvo građevinarstva, a potreba je koju propisuje Zakon o stanovanju i održavanju zgrada.

Prema ovoj odluci, svaki stan u zgradi bez lifta biće dužan da mesečno za tekuće održavanje izdvaja minimum 324 dinara, dok će stan u zgradi sa liftom tekuće održavanje plaćati 422 dinara. Vlasnici garaža plaćaće dodatno i to još 195 dinara mesečno na već pomenute troškove.

Vlasnici zajedničke garaže ili garažnog bloka izdvajaće mesečno najmanje 130 dinara, a za samostalne delove zgrade poput prostorija u kojima su tehnički uređaji, trafo-stanice, skloništa i slično izdvaja se 195 dinara.

Troškovi svakog stana za investiciono održavanje se obračunavaju malo drugačije - utvrđuju se po kvadratnom metru površine stana. Ako je zgrada stara do 10 godina i nema lift, mesečno se izdvaja 2,80 dinara po kvadratu stana. Za zgrade bez lifta stare od 10 do 20 godina ovaj trošak je 4,20 dinara po kvadratu, za zgrade bez lifta stare 20 do 30 godina iznos je 5,60 dinara po kvadratu, a za zgrade bez lifta starije od 30 godina izdvajaće se sedam dinara po kvadratu.

Ako zgrada ima lift i stara je do 10 godina, svaki stan za investicije izdvaja 3,60 dinara mesečno - po kvadratu. Za zgrade sa liftom stare od 10 do 20 godina obračunato je 5,50 dinara po kvadratu, za zgrade sa liftom stare od 20 do 30 godina izdvajaće se 7,30 dinara do kvadratu, a za zgrade sa liftom starije od 30 godina svaki vlasnik stana moraće mesečno da izdvaja najmanje 9,10 dinara po kvadratu.

Skupština stambene zajednice ne može da propiše niži iznos od iznosa navedenog u odluci, a ovi troškovi usklađivaće se godišnje sa prosečnom neto zaradom u Novom Sadu za prethodnu godinu.

Kad je reč o plaćanju ove obaveze, svaki stanar mora na tekući račun stambene zajednice da uplati dogovoreni iznos najkasnije od poslednjeg dana u mesecu za tekući mesec. Takođe, ako stanari imaju dogovor sa upravnikom zgrade o drugačijem načinu plaćanja - recimo, putem Informatike, uplatom na račun upravnika i slično, ovi načini plaćanja takođe mogu da se uspostave.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
30°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 1001.9 mb
Vetar: 5 m/s, WNW
Čet 16° - 28° Malo i umereno oblačno
Pet 14° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?