Uskoro dopunski rad u zdravstvenim ustanovama – kod lekara i popodne, na plaćeni pregled

17:12:00 02.12.2018, Komentara: 2

Novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji treba da bude usvojen do kraja godine, zdravstvenim radnicima koji rade u državnim ustanovama biće omogućen dopunski rad u matičnoj kući u popodnevnim satima. To znači da će pacijenti od naredne godine moći da idu na preglede u državne ustanove i domove zdravlja kod lekara koji bude odlučio da radi dopunski van svoje smene i da te usluge plate, piše Politika.

Uskoro dopunski rad u zdravstvenim ustanovama – kod lekara i popodne, na plaćeni pregled


Lekari i sestre moći će da odluče da trećinu radnog vremena rade dopunski u sopstvenoj državnoj ustanovi, a upravni odbori bolnica odlučivaće o cenovniku pregleda za građane.

Ko bude želeo da radi na ovaj način, moraće da potpiše aneks ugovora o radu sa matičnom zdravstvenom ustanovom, u kojem će biti definisan njihov angažman van radnog vremena.

- To će biti omogućeno za sve usluge, osim za one za koje postoje liste čekanja. Usvajanjem ovog zakona želimo da omogućimo zdravstvenim radnicima da ostanu u svojoj zemlji i da imaju mogućnost da dodatno zarade obavljajući svoj posao, a da se ne izlažu dodatnim naporima i da rade po nekoliko poslova u privatnim ustanovama - ističu u Ministarstvu zdravlja.

Po usvojenim cenovnicima, zainteresovani građani će plaćati preglede ako žele da dođu popodne kod određenog doktora. Cene pregleda biće konkurentne i niže nego kod privatnika. Takođe, za sve usluge plaćaće se porezi i doprinosi. Jedan od modela kako će se raditi je da 50 odsto novca od plaćenih pregleda dobija zdravstvena ustanova u kojoj se oni obavljaju, a preostalih 50 odsto ide na amortizaciju uređaja i honorare za lekare i sestre koji će tu raditi dopunski.

Podsetimo, sličan dopunski rad u zdravstvenim ustanovama već je bio uvođen krajem 2009. godine, ali se ubrzo sa time prestalo. Jedan od razloga bio je i što medicinari nisu bili zadovoljni količinom zarađenog novca, pa ugovore o dopunskom radu nisu obnavljali.

Zakonom iz 2005. godine uspostavljeno je da zdravstveni radnik iz državne službe može trećinu radnog vremena da radi kod privatnika, što je bilo vremenski ograničeno do kraja 2008. godine.


Izvor: Politika, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

CK

, *.nsinfo.co.rs

A da razmislite kako narod da ostane ziv i zdrav? Za sta mi placamo zdravstveno osiguranje?


Novosadjanka

Tek sad nećemo stizati na red, nego će čekati da zakažemo van njihovog radnog vremena. Totalno rasulo i totalni haos. Izgubih majku moju lepu doprinosom istih. Suze mi teku svaki dan, Moja lepa majka, a većina njih sve samo ne ljudi ... dajte im otkaze, neka idu gde hoće. Toliko mladih doktora bez radnog mesta. Baš lepo bi se očistio mulj i dno dna!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 994.7 mb
Vetar: 6 m/s, WSW
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?