Uskoro imunizacija dece protiv HPV infekcije

13:08:00 31.08.2021, Komentara: 0

Novi Sad – U okviru projekata pronatalitetne populacione politike, deca uzrasta od 12 do 18 godina imaće priliku da se vakcinišu protiv humanog papiloma virusa (HPV). Za projekat imunizacije u organizaciji Instituta za javno zdravlje Vojvodine, iz sredstava budžeta grada Novog Sada izdvojeno je 14.996.119 dinara.

Uskoro imunizacija dece protiv HPV infekcije


Prošle godine vakcinisano je ukupno 570 devojčica sa dve ili tri doze, što zavisi od uzrasta, dok su ove godine obezbeđena sredstva zaoko 650 dece.

– Pored same vakcinacije, važno je i podizanje svesti roditelja o značaju vakcinacije protiv HPV-a jer ovaj virus izaziva rak grlića materice – kaže epidemiolog dr Mirjana Štrbac sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine. – Značajno je da roditelji znaju da se primenom vakcine postiže imunitet protiv tipova virusa koji se nalaze u vakcini, a koji najčešće izazivaju karcinome anogenitalne regije.

U Srbiji je u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana preporučena imunizacija protiv humanog papiloma virusa, što, prema rečima dr Mirjane Štrbac, znači da roditelji sami finansiraju kupovinu vakcine, a o ovoj proceduri se mogu detaljnije raspitati kod svog pedijatra.

Vakcina protiv HPV infekcije primenjuje se od 2006. godine u zemljama širom sveta. Kako je epidemiološkinja Mirjana Štrbac naglasila, vakcina protiv HPV infekcije je jedna od najduže ispitivanih vakcina i veoma je bezbedna, te su je do sada primili milioni dece.



Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
15°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1003.3 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?