Uskoro početak obnove kuće bana Jelačića

17:04:00 20.04.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Početak radova na obnovi rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu očekuje se narednog meseca, a završetak radova najverovatnije do kraja godine.

Uskoro početak obnove kuće bana Jelačića


Sporazum o zajedničkom sprovođenju postupka javne nabavke između Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, kojim će se ostvariti saradnja u obnovi objekta rodne kuće bana Josipa Jelačića, a čiji otkup i obnovu finansira Vlada Srbije, potpisan je danas u zgradi Hrvatskog nacionalnog veća u Subotici. Očekuje sa da će narednih dana Zavod za zaštitu spomenika grada Novog Sada raspisati javnu nabavku.

Od ukupno otkupljenih oko 350 kvadratnih metara, planom projektne dokumentacije biće obnovljeno 264 kvadrata na prvom spratu i oko 80 kvadratnih metara na drugom nivou objekta, za čije radove je iz republičkog budzeta opredeljeno 100 hiljada evra.

Prema rečima direktor Zavoda za zaštitu spomenika grada Novog Sada Siniše Jokića, jedan od najlepših, istorijski i arhitektonski značajnih objekata u Novom Sadu, biće prenamenjen u mesto kulturoloških, civilitacijskih i društvenih sastanaka svih naroda u Republici Srbiji.

Prostor će biti sastavljen od nekoliko celina, posedovaće prostorije za održavanje okruglih stolova, izložbeni prostor i brojne druge aktivnosti, tu će biti otvorene i kancelarije Hrvatskog konzulata i Nacionalnog veća. Namera je da postane jedan od najsavremenijih kulturnih centara grada Novog Sada, koji će primati goste iz celog sveta.

Inače, kuća bana Jelačića u Petrovaradin, vraćena je nakon 75 godina hrvatskoj zajednici u Srbiji krajem prošle godine, a za otkup dela objekta Vlada Srbije je donirala sumu od 600 hiljada evra.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji, Jasna Vojnić, podsetila je na značaj ove istorijske ličnosti za hrvatski narod i dodala kako će obnova njegove rodnog doma u budućnosti predsatavljati poveznicu između srpskog i hrvatskog naroda.



Izvor: novisad.com, RTV, Tanjug


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
11°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 1014.1 mb
Vetar: 7 m/s, SE
Pet 8° - 18° Jak vetar
Sub 6° - 17° Jak vetar

Anketa

Kupate li se na Štrandu?