Uskoro potpuna rekonstrukcija Dunavskog parka - stižu nove staze, ograda, rasveta, česma, klupe, igralište...

14:02:00 03.02.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Ove godine će najstariji park u Novom Sadu, Dunavski park, biti u potpunosti rekonstruisan, najavljuju u JKP „Gradsko zelenilo“. Radovi počinju u prvoj polovini februara, a njihova vrednost je 121.288.833 dinara.

Uskoro potpuna rekonstrukcija Dunavskog parka - stižu nove staze, ograda, rasveta, česma, klupe, igralište...


- Biće rekonstruisane sve staze i prilazi koji obuhvataju površinu od 6.209 kvadratnih metara. Na mestu potojećeg dečijeg igrališta biće izgrađeno novo, veće i savremenije, sa pet novih sprava. Biće napravljena i nova česma i 250 metara ograde oko dela parka - kaže pomoćnica direktora za komercijale poslove i turizam „Gradskog zelenila“ Jelena Prica.

- Budući da je park izdeljen u 13 funkcionalnih celina i da veliki broj male dece koristi igralište u blizini rukometnog terena, posebnu pažnju poklonili smo potrebama najmlađih. Zato će, umesto postojećeg, dotrajalog igrališta, biti izgrađeno novo, sa pet novih, modernih sprava, ne bi li boravak najmlađih u parku bio još zabavniji – dodala je.

Posle rekonstrukcije, park će imati 180 klupa. Biće popravljeno, doterano i ofarbano postojećih 165 klupa, ali i postavljeno 15 novih. Uz to će biti postavljeno 56 kanti za otpatke, a svih 35 postojećih kandelabera će se renovirati. Svi radovi izvode se prema propozicijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a biće završeni na jesen. U “Zelenilu” ističu da će radovi biti izvedeni tako da ne ometaju kretanje građana, a biće obezbeđen i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama.

Kad bude završena rekonstrukcija staza, rasvete, klupa, česme, ograde i bude izgrađeno novo igralište, Dunavski park će sa svojih 640 stabala biti još lepši i raskošniji, smatra direktor „Gradskog zelenila“ Miloš Egić. Kako je istakao, zahvaljujući finansijskoj podršci Grada, prošle godine su u celom Dunavskom parku ugradili savremeni zalivni sistem, kap po kap, i time podigili održavanje travnjaka i drveća na viši nivo.

Smešten u srcu grada, između Dunavske ulice, Bulevara Mihajla Pupina i Dunava, park već 127 godina, na skoro šest hektara, predstavlja zelenu oazu za odmor, relaksaciju i rekreaciju Novosađana. Dunavski park je od 1895. godine vitalna veza stanovnika centra Novog Sada, ali i ostalih gradskih kvartova s prirodom. Njegovo podizanje započeto je 1895. godine i sastavni je deo stare Dunavske ulice i starog dela grada, pa samim tim čini jednu celinu u smislu pešačkih kretanja i odabira materijala i mobilijara. Ukupna površina je približno 5,58 hektara, od toga na staze otpada približno 0.76 hektara. Projektnu dokumentaciju za park izradio je dr Ratibor Đorđević 1958. godine, kao izuzetno mesto za tihi odmor i igru dece.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?