Uskoro saniranje sata i tornja na Petrovaradinskoj tvrđavi

18:04:00 15.04.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je javnu nabavku za obnovu tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi. Simbol Petrovaradinske tvrđave i Novog Sada – satni toranj na gornjem Ludvigovom bastionu mora biti obnovljen posle štete koju je dođiveo tokom julskih oluja. Konkurs za javnu nabavku je otvoren do 10. maja.

Uskoro saniranje sata i tornja na Petrovaradinskoj tvrđavi


Kada će se početi sa obnovom i koliko će predviđeni radovi trajati i koštati, još uvek nije poznato, ali kako za „Dnevnik” kažu direktor Zavoda mr Siniša Jokić i konzervator savetnik Slobodanka Babić, projekat je nastao kao posledica letošnjih oluja tokom kojih je toranj pretrpeo veliku štetu.

– Pod snažnim udarima vetra, nosač dekorativnog vrha tornja je presavijen, jabuka iscepana, a elementi razbacani po okolnom prostoru. Usled vibracija kape tornja, potkrovni venac je znatno oštećen, kao i pokrivač same kape. Oštećenja su vidna i na fasadama zidanog dela tornja, kao i na brojčanicima sata i kazaljkama – pojašnjavaju.

Na tornju se u proteklih deset godina dvaput radilo – 2013. obnovljena je fasada, zamenjene su šalukatre i unutrašnje platforme sa stepenicama, kao i pozlata jabuke i vetrokaza (zahvaljujući donaciji Tamburica festa), i 2016, kada je satni mehanizam automatizovan, a originalni obnovljen i konzerviran, te je ugrađeno novo zvono na četvrt sata (uz pomoć Rotari kluba „Novi Sad”).

– Predstojeći radovi obuhvataju zamenu oštećenih i degradiranih elemenata objekta, fasadnih i unutrašnjih zidova, zaštitne ograde i trotoara uz objekat, restauraciju i konzervaciju kape tornja s dekorativnim vrhom, brojčanika sa kazaljkama, fasadne stolarije i bravarije – kažu iz Zavoda.

Sanacija će podrazumevati i obijanje površina oštećenog maltera sa fasadnih i unutrašnjih zidova do zdrave podloge, odnosno opeke. Na spoljne zidove će se nanositi isključivo malteri koji su namenjeni renoviranju istorijskih objekata, nakon čega će se farbati silikatnom bojom u tonu po izboru konzervatorskog nadzora. Kada je reč o unutrašnjim zidovima, oni će biti malterisani krečnim malterom i premazani odležanim gašenim krečom. Na kapi tornja predviđena je zamena oštećenih elemenata drvene konstrukcije, kao i kompletna zamena krovnog pokrivača od bakarnog lima sa daščanom podlogom.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 1013.4 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Uto 11° - 26° Sunčano
Sre 12° - 24° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?