Uskoro veće kazne za kršenje kućnog reda, zabranjeno držanje smeća u ulazima

12:10:00 07.10.2022, Komentara: 2

Novi Sad - Novosađani će uskoro plaćati dvostruko, pa i trostruko veće kazne za narušavanje mira u zgradi, za izbacivanje smeća kod prozor ili držanje smeća u ulazima, a povećane su kazne i za upravnike. Takođe, još veće kazne definisane su i za preduzetnike koji imaju lokale ili posluju u zgradama.

Uskoro veće kazne za kršenje kućnog reda, zabranjeno držanje smeća u ulazima


Naime, odbornici Skupštine grada će na predstojećoj sednici razmatrati predlog izmene i dopune gradske odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, odnosno odluku o kućnom redu. Ova odluka do sada je već detaljno regulisala određene stavke poput zatvaranja kapija i garaža, buke, zajedničkih prostorija i drugih obaveza stanara, ali i upravnika. Međutim, u odluci, čije poštovanje kontrolišu komunalci, dodaju se nove obaveze, a i kazne postaju daleko veće, piše 021.rs.

U posebnim delovima zgrade biće zabranjena i upotreba otvorenog plamena, odnosno ćumura, što do sada nije bilo regulisano.

Naime, do sada je bilo zabranjeno da na terasi, balkonu, lođi ili u hodniku držite otpad, stari nameštaj, ogrevni materijal i slično, da sa prozora, terasa i balkona tresete tepih i posteljinu, da bacate otpad kroz prozor, ali i da držite predmete koji mogu da padnu s balkona i nekoga povrede. Bilo je i ostalo dozvoljeno da, pod određenim uslovima, držite biljke u saksijama.

Dosadašnjom odlukom, stanari su bili dužni da kapiju ili ulazna vrata drže otključane, osim u slučaju da postoji interfon - u slučaju da nema interfona, zaključavalo se samo preko noći. Stanari su sada dužni da kapiju i ulazna vrata na zgradi zaključavaju u periodu od 23h do 6h narednog dana leti, odnosno od 22 do 6h narednog dana zimi, a u zgradama u kojima postoje interfoni, stanari putem stambene zajednice mogu da odluče da ulazna vrata u zgradu budu stalno zaključana.

Stanari koji daljinskim upravljačem otvaraju ulaznu kapiju kako bi ušli i izašli kolima iz garaže ili dvorišta dužni su da kapiju zaključaju nakon ulaska ili izlaska iz garaže ili dvorišta.

Kada je reč o održavanju ulaza u zgradi, dodaje se zabrana bacanja ili ostavljanja smeća po stepeništu ili drugim zajedničkim prostorijama u zgradi. Do sada je bilo definisano da je zabranjeno držati stvari koje mogu da ugroze higijenu, ali nije precizirano smeće.

Stanari su do sada bilo kakav kvar u zgradi mogli da prijave osobi koju je imenovao upravnik, ali će od sada imati obavezu da o svakom kvaru obaveste i direktno upravnika zgrade.

Kazne

Kazna od 10.000 dinara biće povećana na 25.000 dinara za stanare koji: ne održavaju zgradu i zajedničke delove, koji ometaju druge da koriste zgradu, krše vreme dnevnog i noćnog odmora, prave buku, viku, trčanje, skakanje, igranje loptom i slično i narušavaju mir u zgradi u periodu dnevnog i noćnog mira, ako kose i koriste motorne testere, ako imaju porodične proslave u stanu, a o tome nisu prethodno obavestili stanare, s tim da slavlja u stanovima mogu da traju najkasnije do jedan sat posle ponoći.

Ovaj iznos kazne važi i ako stanari na terasi ili u zajedničkom hodniku deponuju otpad, stari nameštaj, ako tresu tepihe, bacaju otpad kroz prozore i terase, ili ako drže predmete koji mogu da padnu sa terase ili balkona, ako na zgradi izvode radove bez prethodnog obaveštenja stanara, upravnika i bez odobrenja nadležnih organa, ako ne zaključavaju kapiju ili garažu, ako ne prijave promenu broja stanara upravniku u roku od osam dana, ili ako nemaju brojeve na stanovima, crtaju po zidovima ili prozorima, oštećuju instalacije, opremu u zgradi i ostalo.

Za iste ove prekršaje kazniće se pravno lice, kao stanar, novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara (do sada je iznos bio 50.000 dinara), odgovorno lice u pravnom licu kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara (do sada 10.000 dinara), a preduzetnik novčanom kaznom od 75.000 dinara (do sada 30.000 dinara).

Kazna od 20.000 dinara raste na 25.000 dinara za upravnike koji ne postupaju po svojim dužnostima, a pravno lice odnosno firma koja se bavi profesionalnim upravljanjem biće kažnjena sa 150.000 dinara umesto sa dosadašnjih 60.000 dinara. Odgovorno lice firme biće kažnjeno sa 25.000 dinara, a preduzetnik kaznom od 75.000 dinara.

Ukoliko stambena zajednica ne održava zemljište za redovnu upotrebu zgrade u ispravnom stanju i ako ne popravljaju i ne zamenjuju oštećene delove, ne kose travu, ne održavaju prilaz zgradi i stepeništa, stanari će biti kažnjeni sa 150.000 dinara umesto sa 50.000 dinara.

Kazna sa 60.000 raste na 150.000 dinara za pravna lica ako je u zgradi u kojoj se obavlja privredna delatnost preterana buka, odnosno ako u vreme dnevnog i noćnog odmora nije potpuna tišina. Ista kazna važi ako preduzetnik u zgradi postavlja reklame i oglase na vratima i zidovima hodnika bez saglasnosti stanara ili ako lepi reklame po fasadi bez odobrenja stanara.

Do ovih promena dolazi da bi bile sprečene neposredne opasnosti od požara, da bi bilo sprečeno aero-zagađenje i da ne bi bilo narušeno neometano korišćenje stanova ostalih stanara zgrade, a predloženo je povećanje kazni „kako bi se postigla bolja svrha kažnjavanja i u smislu generalne i specijalne prevencije“.

Izmene će stupiti na snagu osmog dana od objave u Službenom listu Grada Novog Sada.

Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Ns

, *.dynamic.sbb.rs

Sramota, ko će kažnjavati iste ako ne izađu na poziv, kome se onsa obratiti!


Marina Lepić

Koga kazniti kada u kontejnere koji pripadaju našoj zgradi djubre bacaju stanari dve zgrade čiji investitori nisu obezbedili kontejnere ili kante (oni su fini i treba da im je lepo a imaju i veze tamo gde treba) kao i polovina Neimarove ulice a i okolina. Da mogu poslala bih vam slike horora koji preživljavamo. U pitanju je Telep.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 994.6 mb
Vetar: 3 m/s, W
Čet 6° - 13° Moguća kiša
Pet 4° - 15° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?