Uspenska crkva dobija portu i parohijski dom

19:06:00 04.06.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Uspenska crkva, jedan od tri spomenika kulture od izuzetnog značaja na teritoriji grada, na putu je da ponovo dobije portu i parohijski dom, bez kojih je ostala zbog izgradnje Srpskog narodnog pozorišta, piše Dnevnik.

Uspenska crkva dobija portu i parohijski dom

To je predviđeno Odlukom o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije zone zaštićenog starog gradskog jezgra u Novom Sadu, donetoj na poslednjem zasedanju gradskog parlamenta. Po rečima nastojatelja Uspenske crkve protoprezvitera Željka Latinovića, gradnja ograde i palionice sveća mogla bi početi na jesen, ali bi realnije bilo očekivati da se to dogodi od proleća, pošto je potrebno obaviti i arheološka iskopavanja.

- Projekat je delom urađen, a po njegovom završetku sledi dobijanje dozvole za gradnju ograde s palionicom. Naš plan je da se počne od ograde i palionice i paralelno radi unutar i izvan crkve, što nije nimalo jednostavan zadatak, budući da se oko hrama nalaze grobovi koji nisu izmešteni na Uspensko groblje. Tu je i određen broj nadgrobnih ploča značajnih ličnosti grada i naroda. Potrebno je ukloniti i tri velike stare lipe koje ugrožavaju crkvu i zameniti ih nekim drugim stablima – naveo je sveštenik Željko. On podseća na to da su zbog izgradnje SNP-a srušeni delovi stare Jevrejske i Uspenske ulice, porta Uspenske crkve smanjena s 3.880 kvadratnih metara na 1.341 i porušen stari parohijski dom, građen 1907.

Kako kaže otac Željko, ulaz u portu biće s južne strane, naspram južnih vrata crkve, koja su, sticajem okolnosti, blizu pola veka bila zatvorena i služila kao ostava zbog rušenja parohijskog doma, ali će biti zadržan i sadašnji sa zapadne strane. I severna vrata korišćena su od gubitka parohijskog doma kao ostava, a zahvaljujući prilozima građana, sedamdesetih je u zvoniku otvorena kancelarija u kojoj se nalaze knjige i stare fotografije, prenete iz parohijskog doma.

Kako navodi Dnevnik, iako je prošlo 37 godina od rušenja ograde oko Uspenske crkve, prošle godine je nađen njen deo kao i kapija, koja je u međuvremenu restaurirana i spremna za vraćanje kada nova ograda bude podignuta.

Uspenska crkva jedini je objekat u Novom Sadu koji je ostao takav kakav je građen, s kompletnim enterijerom – ikonostasom, ikonama, tronovima, drvenarijom, zidnim slikarstvom iz doba kada je građen, a to je 1765. godine. Nije stradala u granatiranju tokom Mađarske bune, za razliku od ostalih koje su uništene ili oštećene.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?