Ustavni sud odlučio: Naplata odžačarine zakonita

15:10:00 07.10.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Izgleda je naplata dimničarine legalna. Neki bi rekli "legalna pljačka građana". Zapravo, Ustavni sud je danas odbacio inicijativu Srpske radikalne stranke o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o dimničarskim uslugama na prostoru grada Novog Sada.

Ustavni sud odlučio: Naplata odžačarine zakonita

Novosadski radikali su ogorčeni i zabrinuti zbog ove odluke. Kažu da, iako više od 4/5 stambenih i poslovnih potrošača na teritoriji Grada nema potrebu za korišćenjem dimnjaka, ni za uslugom dimničara, ova usluga se ipak naplaćuje svima, a iz Ustavnog suda im je stiglo "šturo i nemušto" obrazloženje.


- U njemu nas ovaj republički organ obaveštava da se odredbe Ustava i zakona na koje se Srpska radikalna stranka poziva ne mogu dovesti u ustavno-pravnu vezu sa osporenim opštim aktom, tako da zbog toga Ustavni sud odbacuje ovu inicijativu kao neosnovanu - rekao je Đurađ Jakšić, predsednik novosadskih radikala.

On smara da je Ustavni sud ovom odlukom postao "saučesnik aktuelne vlasti u Novom Sadu i bezočnom pljačkanju i otimačini od Novosađana koja traje već pune dve godine".

- Ustavni sud još jednom je potvrdio da se u radu ne rukovodi najvišim pravnim aktom, Ustavom Republike Srbije, da se u donošenju odluka ne vodi pravom i pravdom, već da su vrlo često njegove odluke politički motivisane i u skladu sa potrebama i interesima režima - naveo je Jakšić.

S druge strane, u JKP "Stan" kažu da je, prema Zakonu o komunalnim delatnostima, Grad obavezan da uvede dimničarsku uslugu što je i uradio.

"Taj isti zakon pod „dimničarskom uslugom“ podrazumeva čišćenje i održavanje dimnjaka, ali i dimovodnih i ventilacionih kanala što se u javnosti često namerno propušta da kaže", tvrde u "Stanu".

Naplata "odžačarine" se prvi put pojavila na avgustovskim računima 2013. godine. Novosađani je plaćaju dinar po kvadratnom prostoru stana, a uslugu vrši JKP "Stan".


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Sumaglica
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?