Utorkom besplatni spirometrijski pregledi

12:12:00 14.12.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Besplatan spirometrijski pregled građani mogu obaviti od sutra, 15. decembra, i još dva utorka do kraja godine, nakon 15 sati, u prostorijama Dispanzera za plućne bolesti, u Majevičkoj 2a, preko puta Betanije.

Na ovaj pregled, da bi bio besplatan, potrebno je doneti edukativne agitke, koje se mogu pronaći u domovima zdravlja, Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije" kao i Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata.

Utorkom besplatni spirometrijski pregledi

Spirometrija je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda kojom se procenjuje zapremina plućnog vazdušnog prostora i protok vazduha kroz disajne puteve. Ovaj pregled trebalo bi da obave osobe koje otežano dišu, imaju osećaj nedostatka vazduha, brže se zamaraju, kašlju, sklonoe su ka alerijama...

Spirometrija se izvodi u sedećem ili stajaćem položaju, pri čemu pacijet stavi cevčicu spirometra u usta, a nos mu se zatvori posebnom štipaljkom. Na ovaj način sav vazduh koji pacijent diše prolazi kroz aparat. Pacijent prati instrukcije lekara kako treba da diše – u početku mirno, a u jednom trenutku će od njega biti zahtevano da udahne punim plućima i zatim snažno, odsečno izdahne sav vazduh iz pluća do kraja. Zarad dobijanja tehnički što bolje izvedene spirometrije procedura se može ponoviti. Ceo pregled traje oko 10 minuta nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani nalaz.

Pregledi su organizovani u okviru projekta "Uloga i značaj spirometrije u ranoj dijagnostici i lečenju obolelih od hronične opstruktivne bolesti pluća" u organizaciji Instituta za plućne bolesti Vojvodine, koji je podržala Gradska uprava za zdravstvo Novi Sad.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
16°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 1004.6 mb
Vetar: 1 m/s, NW
Sre 13° - 22° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 13° - 21° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?