Uživajte i u doba korone, iz svog doma

09:03:00 19.03.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Koronavirus paralisao je gotovo ceo svet. Kretanje nam je ograničeno, ali to ne znači da ne možemo da uživamo. Osim različitih društvneih igara koje možete igrati sa svojim ukućanima ili gledanje online filmova na već poznatim serverima, predlažemo vam da iskoristite ponudu različitih domaćih i svetskih institucija kulture i zavirite u postavke, izložbene prostore, pogledate predstave ili pročitate knjige koje ste oduvek želeli, ali nikada niste imali dovoljno novca i vremena za to.

Kancelarija za IT i eUpravu lansirala je novi portal „Digitalna solidarnost“ (digitalnasolidarnost.gov.rs) namenjen svima koji su usled pandemije korona virusa u svojim kućama. Ideja portala je da na jednom mestu objavi sve informacije o besplatnim platformama za učenje na daljinu, rad od kuće, kao i besplatnim knjigama, kursevima, muzici, filmovima i drugim edukativnim i zabavnim sadržajima za vreme pandemije COVID-19.

A evo i nekoliko naših predloga. Neki od njih su dostupni na portalu Digitalna solidarnost, a većina nije.

POZORIŠTA


Uživajte i u doba korone, iz svog doma

Narodno pozorište u Beogradu, povodom prekida igranja predstava pred publikom, najavilo je besplatan striming svojih operskih, baletskih i dramskih predstava. Na svom zvaničnom YouTube kanalu sinoć su emitovali predstavu "Bela kafa". Danas od 21h na repertoaru je balet "Žizela". Sutra, 20. marta, takođe u 21h možete pogledati prvu izvedenu srpsku operu "Na uranku", a dan kasnije balet na muziku "Ko to tamo peva". Više o programu na sajtu Narodnog pozorišta.

Pozorište Atelje 212 će svakog utorka, četvrtka i subote na svom zvaničnom Fejsbuk kanalu emitovati predstave u terminima od 20 časova. Najava repertoara će početkom svake nedelje biti objavljena putem društvenih mreža. Gledaoci će imati priliku da pogledaju predstave "Kralj Ibi" (četvrtak, 19. mart u 20h) i "Ranjeni orao" (21. mart u 20h).


MUZEJI



Uživajte i u doba korone, iz svog doma

Muzej Vojvodine zatvorio je svoje stalne i tematske izložbe za posetioce. "U narednih nekoliko dana na društvenim mrežama i veb sajtu Muzeja ćemo nastaviti virtuelno druženje s našom publikom i potruditi se da bar na ovaj način sadržaje Muzeja učinimo dostupnim", navode u ovoj kulturnoj ustanovi.


Virtuelna tura kroz izložbu "Ivan Meštrović (1883 - 1962)" dostupna je svima na sajtu Narodnog muzeja u Beogradu.Ovo je tek početak virtuelnih vođenja kroz riznicu Narodnog muzeja u Beogradu.


Prošetajte se zdanjem Matice srpske i posetite prizemlje, prvi i drugi sprat. Uživajte u srpskoj umetnosti XVIII, XIX i XX veka na ovom linku.


Ermitaž muzej, Sankt Peterburg – Najpoznatiji i najbogatiji ruski muzej - Za obilazak muzeja kliknite OVDE

Britanski muzej, London – Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

Gugenhajm muzej, Njujork - Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

Musée d’Orsay, Paris - Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

Nacionalni muzej moderne umetnosti, Seul - Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

Pergamski muzej, Berlin - Ovaj muzej poseduje jednu od najvećih antičkih zbirki (Antikensammlung), Srednjoistočni muzej (Vorderasiatisches Museum) ali i Muzej islamske umetnosti - Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

Rijksmuseum, Amsterdam - Nacionalni muzej u Amsterdamu koji čuva brojne zbirke umetnima ove zemlje - Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

Muzej Van Gog, Amsterdam – Izvrsna kolekcija slika jednog od najpoznatijih Holandjanina svih vremena - Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

The J. Paul Getty Museum, Los Angeles - Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

National Museum of Anthropology, Mexico City - Za obilazak muzeja kliknite OVDE.

Metropolitan Opera u Njujorku

Počev od 16. marta, Metropolitan Opera na svom zvaničnom sajtu svake večeri prenosi naslov iz svoje serije uživo u HD kvalitetu snimka. Predstave, prvobitno snimljene kao emisije uživo u bioskopima širom sveta, počinjaće sa emitovanjem u 19:30h po lokalnom vremenu.


PREDSTAVE ZA DECU


Uživajte i u doba korone, iz svog doma

Naši najmlađi mogu pute sajta Pozorišta mladih (https://www.pozoristemladih.co.rs ) pogledati predstave iz svojih domova.

Termini u kojima će se predstave naći na sajtu Pozorišta mladih su njihovi redovni termini igranja:

- četvrtak,19.03.2020. od 18.00 časova - predstava „Ko je rekao mjau“
- subota, 21.03.2020. od 11.00 časova - predstava „PUK - u potrazi za čarobnim biserom“
- nedelja, 22.03.2020. od 11.00 časova - predstava „Palčica“

Pozorište lutaka "Pinokio" će igrati predstave bez prisustva publike u svom redovnom terminu svake subote od 12 sati i prenosiće ih uživo preko društvenih mreža – Jutjuba, Fejsbuka i Instagrama. Najmlađi će imati priliku da uživaju iz svojih domova u najgledanijim predstavama ovog pozorišta kao što su "Tri praseta", "Pepeljuga" i "Lepotica i zver".

Pozorište lutaka iz Niša će i tokom vanrednog stanja na YouTube kanalu emitovati predstave u uobičajenim terminima predviđenim za igranje - četvrtkom u 18.00 i nedeljom u 11.30. Najave predstava biće objavljivane na sajtu i društvenim mrežama Pozorišta lutaka.


BESPLATNI UDŽBENICI


Uživajte i u doba korone, iz svog doma


Brojne izdavačke kuće ponudile su osnovcima u Srbiji besplatno korišćenje onlajn udžbenika tokom pandemije koronavirusa i vanrednog stanja u Srbiji. Beogradska izdavačka kuća "Kreativni centar" je omogućila svima besplatno korišćenje svojih digitalnih udžbenika za lekcije koje su po programu nastave.

Digitalni udžbenici su na sajtu www.ekcskola.rs u delu Demo knjige.

"Eduka" će dozvoliti slobodan besplatan pristup udžbenicima i drugim materijalima na dve platforme - "Mudl" i "Eduka Digital", navedeno je u saopštenju.

Izdavačke kuće Klet, Novi Logos i Freska otvoriće takođe svoju platformu sa digitalnim udžbenicima za besplatno korišćenje tokom vanrednog stanja. Kako su saopštile te izdavačke kuće, platforma www.eucionica.rs ima ugradjen Sistem za upravljanje učenjem (LMS) koji omogućava nastavnicima da formiraju virtuelno odeljenje i organizuju učenje na daljinu, kao što su zadavanje domaćih zadataka, kontrolnih zadataka, pismenih zadataka.

I izdavačka kuća Vulkan ponudila je takođe besplatno korišćenje digitalnih i odobrenih udžbenika za osnovce i nastavnike u osnovnoškolskom obrazovanju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.6 mb
Vetar: 2 m/s, S
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?