Vanredna akcija davanja krvi, transfuziomobil večeras na Trgu slobode

08:08:00 15.08.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Zbog smanjenih zaliha krvi i izuzetno velikih potreba, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine I Crveni krst Novog Sada organizuju danas vanrednu akciju davanja krvi u transfuziomobilu, na Trgu slobode od 18 do 21 čas.

Vanredna akcija davanja krvi, transfuziomobil večeras na Trgu slobode


Poziv je upućujen davaocima svih krvnih grupa, jer, kako kažu u Crvenom krstu, krv mora da čeka pacijenta a ne pacijent krv.

Krv mogu da daju sve zdrave osobe muškog i ženskog pola od 18 do 65 godina ukoliko zadovolje medicinske uslove i kriterijume nakon laboratorijskog i lekarskog pregleda, koji se obavlja u sklopu davanja krvi. Svako ko se dobro oseća i smatra da je zdrav može biti potencijalni davalac krvi.

U Novom Sadu samo 3% stanovništva daje krv, a tokom leta zbog visokih temperatura i godišnjih odmora taj broj je i manji.

- Neophodno je kontinuirano prikupljanje krvi kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno komponenata krvi na zalihama za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških pacijenata i planirane hirurške intervencije. Jednim davanjem krvi spasavate 3 života – poručuju u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
22°
Vlažnost: 69%
Pritisak: 1003.1 mb
Vetar: 3 m/s, W
Ned 12° - 27° Malo i umereno oblačno
Pon 13° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?