Vazduh u Novom Sadu 2019. prekomerno zagađen, a 2020. čist

17:09:00 30.09.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Vazduh u Novom Sadu za godinu dana je prešao iz prekomerno zagađenog u čist, pokazuje Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji Agencije za zaštitu životne sredine za 2020. godinu. U tom izveštaju je navedeno da je u toku 2020. godine vazduh u Novom Sadu bio prve kategorije.

Vazduh u Novom Sadu 2019. prekomerno zagađen, a 2020. čist


Kako piše 021.rs, ovo je, na papiru, veliko poboljšanje u odnosu na 2019. godinu kada je, po istom izveštaju, vazduh na teritoriji grada bio označen kao prekomerno zagađen, pre svega zbog prisutva suspendovanih čestica PM10. Kako se navodi u izveštaju, godišnja vrednost koncentracije PM10 čestica u Novom Sadu nije prešla 40 mikrograma po kubnom metru, zbog čega je vazduh svrstan u prvu kategoriju.

Nasuprot tome, na tri od pet stanica broj dana tokom kojih je registrovano prekoračenje dnevne granične vrednosti za PM10 čestice je veće od 35, koliko je dozvoljeno. Tako je na mernoj stanici u Rumenačkoj dnevna granična vrednost prekoračena čak 60 puta.

Prema važećoj Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha ispunjenje jednog od ova dva kriterijuma smešta vazduh u treću kategoriju, odnosno prekomerno zagađen.

- U tom smislu nije jasno zašto se u godišnjem izveštaju kvalitet vazduha ocenjuje samo prema jednom od dva navedena kriterijuma - ocenjuje se u analizi Instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

U Izveštaju se još i navodi da u Novom Sadu prošle godine, za razliku od 2019, nisu zabeležena dnevna prekoračenja azot-dioksida.

Najveće dnevne koncentracije PM10 tokom 2020. godine, odnosno 432 mikrograma po kubnom metru, izmerene su na stanici Beočin - Centar.

Nekadašnji načelnik Odeljenja za kontrolu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, a sada jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Milenko Jovanović kaže za 021.rs da broj dana sa prekoračenjem govori o tome da se slika zagađenja, na papiru, može promeniti zbog načina i vremena merenja.

- To samo govori da su varijacije koje se dešavaju iz godine u godinu, iz mnogo razloga od trenutnih meteoroloških uslova ili prekida u merenjima tokom zimske sezone kada su najveća zagađenja, mogu promeniti ovu sliku i dovesti do toga da se iz takozvane ljubičaste zone pređe u zelenu - objašnjava Jovanović.

Izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine čitajte u celosti OVDE.


Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
14°
Vlažnost: 88%
Pritisak: 997.5 mb
Vetar: 4 m/s, ESE
Pet 13° - 17° Pljusak
Sub 11° - 22° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?