Večeras pomeramo kazaljke unazad

17:10:00 28.10.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Pomeranjem časovnika za jedan sat unazad, u nedelju, 29. oktobra, u tri sata završava se letnje računanje vremena.

Večeras pomeramo kazaljke unazad


U tri sata ujutro kazaljke pomeramo jedan sat unazad, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale. Od tog trenutka, umesto tri sata biće dva sata posle ponoći.

Letnje računanje vremena u Srbiji počinje poslednje nedelje u martu u 2 časa, a završava se poslednje nedelje u oktobru. Srbija je počela da koristi letnje računanje vremena prvi put 27. marta 1983.

Međutim, u Evropskom parlamentu postoji snažna podrška ukidanju te prakse.

- Naučna istraživanja pokazala su da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog menjanja sata - istakao je Pavel Svoboda, predsednik neformalne radne grupe evroparlamentaraca oformljene oko te inicijative. Osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, "pomeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i do pada produktivnosti na radnom mestu", ustvrdio je Svoboda na konferenciji održanoj u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Takođe je istakao da je pomeranje sata uvedeno s ciljem uštede energije, međutim da taj cilj nikad nije ispunjen. Radna grupa broji preko 70 zastupnika Evropskog parlamenta iz svih osam političkih grupacija.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, E
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?