Velika mrlja na Dunavu kod Novog Sada, verovatno je u pitanju nafta

16:06:00 19.06.2023, Komentara: 0

Novi Sad – U Dunavu kod Novog Sada danas se pojavila velika naftna mrlja, nakon što se noćas iz jednog bugarskog broda izlilo čak 35.000 litara goriva, piše Blic. Građani koji su se kupali, prvo su osetili jak smrad koji je dolazio sa reke, a potom su i primetili mrlju. Na sreću, nafta nije bila blizu kupača, jer se nalazi tridesetak metara od obale.

Velika mrlja na Dunavu kod Novog Sada, verovatno je u pitanju nafta

foto: ilustracija

Rukovodilac službe za zaštitu voda u JVP „Vode Vojvodine“ Jovan Vignjević izjavio je za „Blic“ da je do akcidenta došlo sinoć, oko jedan sat nakon ponoći, te da su nadležni od kapetana broda koji je plovio pod bugarskom zastavom dobili zvaničan izveštaj da se u Dunav izlilo oko 35.000 litara nafte.

- Alarmirane su sve službe. Na terenu su pokrajinska vodna inspekcija i inspekcija za zaštitu životne sredine, nadležno javno tužilaštvo, policija i pripadnici jedinice za vanredne situacije MUP-a. Bitno je da smo odreagovali na vreme i stručnjaci našeg preduzeća zajedno sa policijom i predstavnicima laboratorije za zaštitu životne sredine vrše uzorkovanje kako bi tačno utvrdili o kakvoj je nafti reč. Kada to utvrdimo, moći ćemo adekvatno da reagujemo po protokolu za date situacije i specijalnim procedurama za postupanje prilikom ovakvih incidenata sprečimo dalje širenje naftne mrlje, što nam je najbitnije kako bi se izbegla veća šteta. Istragom će biti utvrđeno kolika je šteta, a biće i otkriveni krivci za ovaj incident – rekao je Vignjević.

U pokrajinskoj vodnoj inspekciji su potvrdili za 021.rs da je sanacija akcidenta u toku. O svemu je obavešten tužilac Osnovnog javnog tužilaštva, koji je naložio prikupljanje svih informacija. Biće podneta i krivična prijava po otkrivanju svih potrebnih činjenica.

Do izlivanja je došlo uzvodno oko 1.287 kilometra, iznad Čelareva, ka Bačkoj Palanci. Prema nezvaničnim informacijama, izlivanje se dogodilo tokom noći, dok je posada broda spavala.

Olakšavajuća situacija je, kako kažu stručnjaci, trenutno visok nivo reke.


Izvor: Blic, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
19°
Vlažnost: 68%
Pritisak: 1003.1 mb
Vetar: 8 m/s, SE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?