Veliko kolo ipak NIJE oborilo Ginisov rekord

09:10:00 20.10.2015, Komentara: 10

Novi Sad - Više od 12.000 učesnika, koji su igrali Veliko kolo za Ginisa, ipak nisu oborili Ginisov rekord, jer takav rekord ne postoji. Uprkos tvrdnjama organizatora iz Udruženja „Veliko kolo“ iz Veternika, da će komisija za godinu dana utvrditi da li je postavljen novi rekord, iz Ginisovih rekorda su veoma jasni – „Takav rekord trenutno nemamo“.

Veliko kolo ipak NIJE oborilo Ginisov rekord

Ipak, na sajtu Udruženja „Veliko kolo“ piše: „Po broju učesnika u narodnoj nošnji u kolu - mi smo oborili Ginisov rekord. Slučaj gde se kolo prekinulo - ubrzo je i sastavljeno - važno je da se igralo 5 minuta u krugu. Rezultati komisije iz Londona se čekaju oko godinu dana.“ To je u više navrata za medije govorio i Milan Veselinović, direktor Udruženja „Veliko kolo“.

Veliko kolo ipak NIJE oborilo Ginisov rekord

Ali, čini se da se zbog svega toga u javnosti stvorila iskrivljena slika o kolu i rekordu.

Na zvaničnom sajtu Ginisovih rekorda pokušali smo da pronađemo koji je trenutni rekord, tražeći tačan naziv na engleskom jeziku. Pronašli smo stranicu "Largest Serbian Folk Dance", ali na njoj nema informacija o trenutnom rekordu.

Veliko kolo ipak NIJE oborilo Ginisov rekord

Misleći da je greška, kontaktirali smo Udruženje “Veliko kolo” i oni su potvrdili da su se upravo nazivom “Largest Serbian Folk Dance” prijavili za Ginisa. Milan Veselinović, iz Udruženja "Veliko kolo", kaže da su imali nameru da dovedu komisiju, koja bi odmah na licu mesta odredila da li su ušli u Ginisovu knjigu rekorda ili ne, ali to nisu uradili zbog nedostatka novca.

- Kada smo podnosili zahtev za postavljanje rekorda, sam agent nam je prilikom slanja uputstva dao tu informaciju gde je ispod naziva našeg zahteva „Najveće srpsko kolo“ napisao da je trenutni rekord 250 učesnika, bez daljeg objašnjenja. Kada prikupimo sav materijal, i dokaze i pošaljemo ih u sedište Ginisov svetskog rekorda, ostaje nam da čekamo to određeno vreme od godinu dana i koji mesec više, kako bi oni doneli tu odluku - rekao je Veselinović.

Zato smo kontaktirali Ginisove rekorde. U odgovoru doslovno piše da takav rekord ne postoji, a kroz dalju komunikaciju je utvrđeno da je, prema njihovim pravilima, 250 učesnika "minimalan broj potreban za postavljanje rekorda".

Veliko kolo ipak NIJE oborilo Ginisov rekord

"Ginis" ipak moguć

Zbog svega navedenog, veoma je izvesno da će više od 12.000 folkloraša, koji su 4. oktobra igrali Veliko kolo za Ginisa, i svakako poslali lepu sliku u svet izvodeći Katanku, Užičanku i Veliko bačko kolo, zaista ući u Ginisovu knjigu rekorda, ali ne i da su oborili neki, ranije postavljeni rekord.

I. Janković, R. Leovac


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

10 komentar(a)

branka

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Pa nije vazno sto nisu oborili neki prethodni rekord. Neka je ovo pocetak, najvece kolo, pa neka neko pokusa da obori ovaj rekord.


za @branka

, *.dynamic.isp.telekom.rs

ko da pokusa da obori, srpsko kolo se igra samo kod nas :)


Vesna

, *.ptt.rs

Pa nemora da bude Srpsko kolo koje obara nas rekord pravila su bila broj ljudi, bez prekida lanca (pustanje ruku) igra uz istu muziku po taktu bez grešaka :)


-

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Gresis Vesna, kategorija se zove Najvece srpsko kolo ili "Largest Serbian Folk Dance"


Maja

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Videti onoliko ljudi u razlicitim nosnjama,onu euforiju i pozitivnu energiju tog dana...bila je nagrada za svakog ko je bio tamo...


Ginis

, *.dynamic.sbb.rs

Rekord se i POSTAVLJA a ne samo obara. Do zabune je došlo zbog generalno ustaljene fraze "oboriti Ginisov rekord" tako da zaista nije bilo potrebe za ovim tekstom i diskreditovanjem akcije. Rekord je rekord bio on postavljen prvi put ili oboren :)


za ginisa

, *.dynamic.isp.telekom.rs

ni to nije tacno, jer nema zvanicne potvrde da je postavljen rekord. ne mozemo reci ni da je postavljen ni da je oboren :)


@Ginis

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Netacno, organizatori su tvrdili da je prethodni rekord 250 igraca


Ucesnica kola

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Nije vazno ni da li je postavljen ni da li je oboren rekord, svima nama koji smo igrali toga dana, bio je cilj da se skupimo, i da pokazemo svetu kako svi mozemo isto da igramo iako smo iz razlicitih krajeva Srbije i van granica Srbije. Mi smo upoznali, druzili se sa drugim ljudima, sklopili nova poznanstva koja ce nas kasnije mozda i odvesti negde dalje. Ovo je bio podsticaj da se neguje nasa tradicija, igra,vera i obicaji, da se odrzava i postuje, i da nastavimo da je prenosimo s generacije na generaciju ono sto smo i mi ucili. Niko ne moze ni da zamisli taj ponos, dok stojite pored svih tih ljudi, dok se svi gledate i smejete i kad znate da imate isti cilj. Niko nije osetio taj stisak ruke, tu emociju u toku igre i taj ponos. Ja sam sa osmehom igrala toga dana i nastavicu da igram, i vrlo rado cu opet stati u kolo sa svim ljudima, sledeci put i u vecem broju, ne treba mi ni ginis,ni oboren rekord, jer nemam nista od toga, samo cu da radim ono u cemu se osecam lepo, slobodno i ispunjeno.


Saradžogla

Zadnji rekord u broju učesnika po pitanju igranja narodnog kola drže bugari sa DVE HILJADE učesnika!Ako niste ovo znali sada znate!A to što nema u GINISU srpskih učesnika očigledno je ,,da nam je bila slaba rakija,,!Pa,bre,u jednom srpskom povećem selu kolo može da igra više od dve hiljade učesnika.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
21°
Vlažnost: 43%
Pritisak: 995.2 mb
Vetar: 3 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?