Vežite pojas na zadnjem sedištu - bezbednije je, a nema ni kazne

12:07:00 27.07.2015, Komentara: 0

Danas počinje kontrola vezivanja sigurnosnih pojaseva i na zadnjim sedištima motornih vozila, koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U Srpskom komitetu za bezbednost saobraćaja očekuje da će se kontrolom znatno povećati učestalost upotrebe sigurnosnog pojasa na zadnjem sedištu, koja je sada manja od pet odsto, kao i da će se primenom ove mere do 2020. godine u Srbiji spasiti najmanje 200 života. Ovaj komitet ističe da je u državama poput Švedske, Nemačke i Velike Britanije učestalost upotrebe pojasa na zadnjim sedištima oko 90 procenata.

Vežite pojas na zadnjem sedištu - bezbednije je, a nema ni kazne

''Ovo je veoma važna sistemska mera, imajući u vidu da vezivanje pojasa na zadnjem sedištu drastično smanjuje rizik od povređivanja i smrti, naročito pri čeonim sudarima i prevrtanjima'', naglašava se u saopštenju Komiteta.

Inače, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima je propisana novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara za vozače, odnosno putnike na svim sedištima u motornim vozilima, koji ne koriste sigurnosni pojas na način koji je predvideo proizvođač vozila.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 995.8 mb
Vetar: 3 m/s, WNW
Čet 6° - 13° Moguća kiša
Pet 4° - 15° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?