Vikendice i placevi van Novog Sada i do tri puta skuplji

17:04:00 18.04.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Period pandemije doneo je i neverovatnu potražnju za nekretninama van gradskih područj, zbog čega su njihove cene doživele vrtoglavi rast. A sve je počelo sa vanrednim stanjem, odnosno uvođenjem policijskog časa koje se poklopilo sa periodom lepog vremena.

Vikendice i placevi van Novog Sada i do tri puta skuplji


Kako piše Dnevnik, do prošlog proleća na Fruškoj gori, u priobalju Dunava na potezu od Beške, preko Krčedina do Starog Slankamena prodavalo se na hiljade vikendica, placeva, zapuštenih voćnjaka i vinograda. Tada ste mogli gotovu vikendicu sa dvadesetak ari placa da kupite po ceni od 7-8 hiljada evra. Oni odlučniji već su aprilu prošle godine počeli da kupuju i to se može nazvati prvim talasom pojačane potražnje za nekretninama van grada koji je još uvek nije toliko uticao na cene i bio tek naznaka onoga što sledi.

Još prošle jeseni, cene zemljišta i kuća između Petrovaradina i Sremskih Karlovaca (naselja Puckaroš, Zanoš, Vezirac…) su porasle te su se prazni placevi prodavali po ceni od oko 200 do 500 evra po aru, da bi tokom zime skočili i na hiljadu evra po aru, što je postala minimalna cena u ovom kraju u kojem sada više gotovo i nema nekretnina na prodaju. Istina je da se konkretno na tom području očekivala urbanizacija i pre korone jer su pomenuta vikend naselja na svega desetak kilometara od Novog Sada sa kojim su, pritom, odlično povezani. U ovom kraju sada se prepričava kako je vlasnik placa od 36 ari na Vezircu još pre pet godina tražio za njega 20 evra po kvadratnom metru. Tabla je stajala par godina i svi su taj oglas gledali sa čuđenjem, ali u prethodnih par meseci ta nekada astronomska cifra, postala je vrlo realna pa čak i povoljna za tu konkretnu lokaciju.

Većina novosadskih agencija za nekretnine zabeležila je rast potražnje i prometa kuća, vikendica i placeva. Prema njihovim rečima, vikendice i placevi se najčešće prodaju direktnim dogovorom kupaca i prodavaca, dok se preko agencija za nekretnine uglavnom ugovaraju klasične stambene kuće na obodu Novog Sada ili u okolnim mestima. Cene klasičnih stambenih kuća nisu poskupele koliko i vikendice.

- Još uvek ima kuća u Veterniku, Rumenci, Kaću, Futogu, Petrovaradinu ili Sremskim Karlovcima koje se nude od 60 do 100 hiljada evra i one su i najtraženije. U ponudi ima i dosta luksuznih kuća i vila u Sremskoj Kamenici, na Tatarskom brdu ili na Popovici koje se kreću od 200.000 evra pa do preko million evra, ali i one imaju kupce – navode u „Status nekretninama“.

Temerin je u poslednjih godinu dana postao interesantan kada je promet kuća u pitanju.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, samo u martu ove godine stiglo je 14.458 ugovora o kupoprodaji što je za 25 odsto više nego u februaru 2021. i za čak 94 odsto više nego u martu prošle godine. Najveće povećanje od 4,3 puta imao je promet objekata posebne namene, slede vikendice sa povećanjem od 68,3 odsto i poljoprivredni objekti sa povećanjem od 50 odsto.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?