Više novca iz budžeta za novorođenčad, ali...

09:06:00 24.06.2018, Komentara: 0

Za tačno nedelju dana na snagu stupaju usvojene izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, to znači da će roditelji novorođene dece iz budžeta od 1. jula dobijati značajno veće iznose nego što je to bio slučaj do sada.

Više novca iz budžeta za novorođenčad, ali...


Naime, za prvo dete biće isplaćivano jednokratno 100.000 dinara, za drugo 10.000 mesečno u naredne dve godine, a za treće 12.000 u narednih 10 godina. Najveći iznos roditeljskog dodatka primaće majke i očevi četvrtog deteta - po 18.000 dinara mesečno punih 10 godina.

Šta sve ukida isplatu

Međutim, ukoliko roditelji ne vakcinišu i novorođeno dete, ali i svu prethodnu decu, taj novac im će im biti ukinut. Zakonom je predviđeno da majka da izjavu da su njeno novorođeno dete, kao i njena deca „prethodnog reda rođenja“ vakcinisana u skladu sa propisima iz oblasti zdravstvene zaštite Republike Srbije. Taj podatak nadležni organi će proveravati jednom godišnje u evidenciji za imunizaciju. U slučaju da se utvrdi da roditelji neredovno vakcinišu decu, isplata dodatka u ratama će biti prekinuta do konačne odluke Ministarstva za rad i socijalna pitanja.

Osim ovoga, isplata će biti prekinuta i ukoliko deca ne pohađaju obavezni predškolski i osnovnoškolski program. Pravo na roditeljski dodatak ne mogu da ostvare ni roditelji koji u momentu podnošenja zahteva žive u inostranstvu, kao i majka novorođenog deteta (strani državljanin) koja je isto ili slično pravo već ostvarila van Srbije, odnosno u zemlji čiji je državljanin. Isplata dodatka će biti prekinuta i ukoliko dete umre, osim ako je reč o trećem i četvrtom detetu. U tom slučaju roditeljima će iz budžeta biti uplaćen jednokratni iznos od 200.000 dinara.

Pet hiljada dinara umesto povrata PDV-a

Od 1. jula troškovi za nabavku opreme za dete u iznosu od 5.000 dinara će biti isplaćivani uz isplatu roditeljskog dodatka. Ipak, oni koji koriste tu mogućnost imaju još jedan rok za predaju dokumenata, koji počinje 1. i završava se 15. jula.

Do sada, pravo na refundaciju PDV-a imale su porodice čiji je ukupan neto prihod roditelja, odnosno staratelja bebe u godini u kojoj se podnosi zahtev, manji od 1.028.970 dinara, i čija je ukupna imovina roditelja, na koju se plaća porez, manja od 25.081.150,62 dinara.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 71%
Pritisak: 999.9 mb
Vetar: 3 m/s, ESE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?