Više od 1000 dece radi na NS ulicama

13:06:00 13.06.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Tokom prošle godine u Centru za socijalni rad evidentirano je 45 dece koja su bila ugrožena usled eksploatacije, zanemarivanja ili zlostavljanja. U novosadskom Svratištu za decu koja žive ili rade na ulici, kažu da su prošle godine imali više od 400 štićenika, ali i da je taj broj višestruko veći, jer ne koriste sva deca koja rade na ulicama usluge Svratišta.

Više od 1000 dece radi na NS ulicama

"Ta deca rade predug broj sati i poslove koji nisu u skladu sa njihovim uzrastom. Nije u redu da dete od 12 godina provede pet sati na ulici, sakupljajući sekundarne sirovine. To vreme treba da bude posvećeno školi, treba da bude posvećeno razonodi i drugim stvarima, igri, koje su potrebne da bi se dete razvilo na pravi način", rekla je Daliborka Batrnek Antonić, koordinatorka Svratišta za decu.

Rad ove dece i mladih, uzrasta od četiri do 19 godine, podrazumeva sakupljanje sekundarnih sirovina, ukazivanje na prazna parking mesta, ili traženje hrane po kontejnerima. Kada se dete zatekne na ulici, Centar za socijalni rad i policija smeštaju dete u Sigurnu kuću.

"Donosi se zaključak o hitnom stavljanju deteta pod privremeno starateljstvo Centra za socijalni rad, pokreće se sudski postupak za rešenje roditeljskog prava roditelja, a takođe pokreće se krivični postupak zbog zlostavljanja, zanemarivanja, zloupotreba deteta prema tužilaštvu", rekla je Milica Džino, rukovodilac Službe za zaštitu dece i mladih.

Trajno rešenje, kako navode u Centru, jeste smeštanje dece u hraniteljske porodice ili ustanove socijalne zaštite.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.6 mb
Vetar: 2 m/s, S
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?