Više od 1.000 tona toksičnog otpada u Novom Sadu

20:01:00 26.01.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Na prostoru bivše fabrike Hemijske industrije Novi Sad (HINS), koja je u stečaju, pronađeno je više od 1.000 tona mogućeg toksičnog otpada.

To je medijima potvrdio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je istakao da je „ovo zločin prema sopstvenom narodu i državi i da će se tako tertirati“, preneo je B92. A v lasnik „Step transa“ Jovica Stepanov, koji je zakupac prostora na kome je otpad pronađen, juče je lišen slobode.

Više od 1.000 tona toksičnog otpada u Novom Sadu


Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić rekao je da je taj prostor izdat „Step transu d.o.o.“, odnosno njegovom vlasniku, koji je skladištio, između ostalog, i opasan otpad.

- On je imao dozvolu od 2012. za skladištenje opasnog otpada i on ima urednu dokumentaciju za svega 32 tone takvog otpada, a u krugu bivše fabrike se nalazi 1.080 tona za koji ne postoji adekvatna dokumenatacija - ukazao je Galić.

Ministar Trivan je naložio pojačanu kontrolu podzemnih voda, bunara i kanala koji se uliva u Dunav, ali nadležni tvrde da su izvoršta pijaće vode bezbedna, jer se, kako navode, nalaze više kilometara daleko, sa druge strane Dunava. On procenjuje da je HINS u stečaju, koji se nalazi u fazi privatizacije, očigledno bio pogodan prostor da neko skladišti opasan otpad, verujući da će izbeći kontrolu državnih organa.

Mediji prenose da istraga i analize tek treba da utvrde koliko je pronađeni otpad toksičan, odakle potiče i koliko ga stvarno ima. Navodno se radi o različitim vrstama otpadnih ulja, a postoje indicije da je deo toga korišćeno za grejanje različitih objekata.


Izvor: Tanjug, B92


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1003.4 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?