Više od 1.500 nepolazaka autobusa ove godine na najfrekventnijim linijama

17:12:00 18.12.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Više od 1.500 autobusa Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća „Novi Sad“ na 10 najfrekventnijih i najbitnijih gradskih i prigradskih linija nije uopšte krenulo ove godine po planiranom redu vožnje, navodi Radio021.

Više od 1.500 nepolazaka autobusa ove godine na najfrekventnijim linijama


Svi građani Novog Sada, koji se redovno voze gradskim prevozom, već mesecima negoduju da autobusi GSP-a ne voze po redu vožnje. Kako navode, autobusi ili kasne ili izostane polazak. Gotovo da nema linije koja nema ovakav problem. Osim toga, autobusi kada se i pojave, prepuni su putnika već na početnoj stanici, pa nisu retki slučajevi da već na drugoj stanici bude ljudi koji nisu uspeli da se ukrcaju u vozilo. Tako građani, redovni korisnici i platiše GSP-a „Novi Sad“, kasne na posao, sastanke, zakazane termine kod lekara, ili se izlažu dodatnom trošku jer su prinuđeni da plate taksi.

Kako je navedeno u odgovoru GSP-a redakciji Radija 021, od 1. januara do 1. decembra ove godine, samo za 10 najfrekventnijih linija (1, 2, 3, 4, 8, 9, 12, 52, 53, 55) nije realizovano 1.519 polazaka. Ono što je primetno je da su prigradske linije među boljima u poštovanju reda vožnje.

Primera radi, linija 9 od početka godine nije krenula 290 puta po ustanovljenom redu vožnje. Jedina linija koja je, među ovima, imala više nepolazaka je „dvojka“ i to 319 puta. Među linijama koje u većem broju nisu poštovale red vožnje su i „osmica“ sa 286 nepolazaka, „trojka“ sa 264 nepolazaka i „kec“ sa 191 nepolaskom po redu vožnje.

Interesantno je da se među razlozima za nepolazak autobusa ne nalazi odlazak velikog broja vozača iz GSP-a.

- Najčešći razlozi za nepolaske su saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali naši autobusi, saobraćajne nezgode drugih učesnika u saobraćaju koje su sprečile kretanje naših autobusa trasom, otkaz autobusa na liniji usled kvara, saobraćajne gužve koje su otežavale kretanje vozila na trasi i izmene trasa kretanja zbog najavljenih radova na putnoj mreži - kažu u GSP-u.

Stanje u GSP-u nije iznenađujuće kad se pogledaju planirani prihodi i poslovanje za ovu godinu i podaci iz ranijih godina. Ukupni prihodi preduzeća pali su u 2017. godini za devet odsto jer je, navodi preduzeće u svom planu za ovu godinu, broj prevezenih putnika pao. GSP je prognozirao da će im prihodi u ovoj godini biti veći za čak 17 odsto u odnosu na 2017. godinu, što je dosta ambiciozno za preduzeće koje nije uspelo da ispuni nijedno od svojih kratkoročnih ciljeva. Osim jednog – poskupljenja karte.

Naime, među ciljevima preduzeća nalazi se: unapređenje usluga prevoza, kupovina novih autobusa, uvođenje novog sistem naplate karata i, pre svega poskupljenje cene prevoza kako bi se sve ostalo ispunilo.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.6 mb
Vetar: 2 m/s, S
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?