Više od 200 Novosađanki pregledano mamografima u centru grada

19:02:00 07.02.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Više od 200 žena iskoristilo je mogućnost da besplatno uradi mamografski pregled dojki.

Više od 200 Novosađanki pregledano mamografima u centru grada

foto: Grad Novi Sad



Trodnevnu akciju besplatnih mamografskih pregleda, povodom Svetskog dana borbe protiv raka, organizovali novosadski portali „Gradske info“, „NS Uživo“ i „Vojvodina uživo“, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatrom za zdravstvo i Kliničkim centrom Vojvodine. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je realizaciju akcije omogućio sa dva mobilna mamografa.

Kako je saopšteno iz Gradske kuće, 210 žena starijih od 40 godina na ovaj način je dobilo je priliku da uradi pregled bez uputa i zdravstvene knjižice.

- Rak dojke je vodeći uzrok umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji, ne samo u našoj zemlji, već i u celom svetu. Jedan od razloga je što se žene zdravstvenim ustanovama javljaju u velikom broju slučajeva tek kad tumor uznapreduje i kada su izgledi za izlečenje mali. Zato su važne ovakve akcije, jer pored toga što pružaju mogućnost ženama da se pregledaju, podižu svest javnosti o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti – rekao je član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić prilikom posete akciji.

On je apelovao na žene od 50 i više godina da se odazovu na skrining mamografije, a mlađe da redovno vrše samopregled dojki, jer samo ukoliko se karcinom dojke otkrije na vreme, uglavnom može uspešno da se izleči.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 68%
Pritisak: 1010.6 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?