Više od 2.000 građana na protestu, prošetali gradom, ofarban i razbijen izlog SNS-a

20:07:00 28.07.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Više od 2.000 građana okupilo se večeras ispred sedišta Policijske uprave u Novom Sadu na protestu „Buna protiv mafije“. Nakon kratkih govora, demonstranti su krenuli u protestnu šetnju koju su završili ispred Banovine. Trasom šetnje blokirali su bulevare i ulice. Građani su ih pozdravljali sa prozora i terasa.

Više od 2.000 građana na protestu, prošetali gradom, ofarban i razbijen izlog SNS-a

Više od 2.000 građana na protestu, prošetali gradom, ofarban i razbijen izlog SNS-a

Kao i početak, kraj protesta označila je pesma Vojvođanskog bluz benda "Vreme je za Novi Sad", nakon čega su se građani razišli.

Aktivista Miran Pagačar rekao je da će dalje aktivnosti biti objavljene na društvenim mrežama i pozvao na raspisivanje referenduma o Generalnom urbanističkom planu Novog Sada.

Nekoliko nevladinih organizacija pozvalo je građane na protest u Novom Sadu, zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka. Nevladine organizacije zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada prošlog četvrtka.

Vreme je za Novi Sad

Na samom početku građani su blokirali raskrsnicu Ulice Pap Pavla i Bulevara oslobođenja. Sa razglasa je puštana muzika, a protest je počeo pesmom „Vreme je za Novi Sad“. Kako je izgledao početak protesta pogledajte OVDE.

Među demonstrantima su i predstavnici građanskih inicijativa iz drugih gradova: Lokalni front, Ne damo Jadar, Udruženje nestalih beba. Skupu prisustvuju i opozicioni političari, kao i mnogobrojni aktivisti. Nisu primetna stranačka obeležja. Aktivisti iz Novog Sada nose bedževe na kojima piše „zgubidan“, kako je one koji su učestovali na protestu protiv GUP-a opisao gradonačelnik Miloš Vučević.

Protest prate brojne novinarske ekipe, nema uniformisane policije. Kako piše portal Autonomija.info, u obližnjem kafiću sedele su osobe koje su od ranije poznati kao protivnici građanskih protesta, a među njima su i osobe koje na sebi imaju majice sa slovom “Z”, simbolom ruske invazije na Ukrajinu.

Na licu mesta, u blizini sedišta policije, osvanuli su uvredljivi plakati sa likom jednog od građanskih aktivista Brajana Brkovića, na kojima se on dovodi u vezu sa nacističkim ustaškim pokretom u Hrvatskoj.

Više od 2.000 građana na protestu, prošetali gradom, ofarban i razbijen izlog SNS-a


Kako je izgledao deo protestne šetnje pogledajte OVDE.

Razbijen izlog SNS, ofarbani Vučić i Vučević

Tokom protestne šetnje, građani su razbili izlog, skinuli zastave i polili farbom prostorije Srpske napredne stranke na Bulevaru oslobođenja. Oni su na prostorije SNS-a bacili balone sa žutom, zelenom, narandžastom i crvenom farbom. Političari Biljana Stojković i Radivoje Jovović iz stranke Zajedno, kao i aktivistkinja Aida Ćorović su svojeručno uzeli farbu i dodatno ofarbali izlog SNS-a. Na izlogu SNS-a bile su velike fotografije predsednika te partije i Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Novog Sada i viosokog funkcionera SNS-a Miloša Vučevića.

Više od 2.000 građana na protestu, prošetali gradom, ofarban i razbijen izlog SNS-a


Pre toga, demonstranti su poskidali četiri zastave Srbije a koje su bile okačene na prostorijama SNS-a. Oni su skinuli i odneli zastave.

Kolona je zastala kod Omladinskog centra CK13 kako bi pružili podršku kolektivu. Okupljeni su uzvikivali „CK je naš“. Onda su nastavili prema centru grada.

Vučević užasnut primitivizmom nasilnika, očekuje hitnu reakciju državnih organa

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je užasnut primitivizmom nasilnika koji su, kako kaže, navodne mirne proteste pretvorili u huliganski pohod. On je na svom profilu na Fejsbuku napisao da su lažni ekolozi još jednom pokazali svoje pravo lice.

- Potvrdili su da smo sve vreme bili u pravu dok smo upozoravali da oni nemaju nikakve veze sa ekologijom, i da im je Generalni urbanistički plan samo paravan za izazivanje nereda - navodi Vučević.

Dodaje da je Novi Sad ponovo bio na maršruti putujućeg cirkusa.

- Nažalost, i večeras se Novi Sad našao na maršruti putujućeg cirkusa koji ruši po Srbiji. Zašto im smeta zastava Srbije? Zašto Tepić, Lutovac, Novaković i ostali mirno gledaju kako najvažnije državno obeležje skrnave njihove udarne pesnice - upitao je Vučević.

On je dodao da je večerašnji skup bio nasilan, što mora da se sankcioniše.

- Očekujem hitnu reakciju nadležnih državnih organa - navodi gradonačelnik.

Vučić ovog puta znao za protest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je protest „Buna protiv mafije“ organizovala „agresivna, građanski orijentisana skupina“ i naglasio da će odgovarati oni koji su razbili prozor na prostorijama Srpske napredne stranke tokom protesta.

- Postoji jedna ta agresivna skupina, građanski orijentisanih, ne bih želeo da kažem antisrpski orijentisanih, koji su najsnažniji u želji da se hitno uvedu sankcije Rusiji, da se osudi Republika Srpska, da se Srbija povuče sa Kosova i oni su organizovali te demonstracije večeras - rekao je Vučić za Pink.

Ocenio je da su oni „prilično agresivni“ i da su prostorije SNS-a napali zbog srpskih zastava koje su bile istaknute na njima.

Po njegovim navodima, demonstranti su prošle nedelje, na prvom protestu u Novom Sadu imali „kutije sa miševima, farbe, kamenice, petarde i suzavce“ i naveo da su sa tim hteli da uđu u zgradu da spreče donošenje Generalnog urbanističkog plana.

- To naravno nije dozvoljeno. Sad vi mislite da je to neki fini skup, pa ih je neko iz čista mira napao. To su isti ljudi koji svaki put prave iste nerede i oni uživaju u svojim neredima i vole da se hvale da su počinili neke nerede - kazao je predsednik.

Istakao je i da mu je drago što su pojedine političke stranke, poput Ne davimo Beograd, vozom „Soko“ otišle na protest.


foto: NoviSad.com, Dalibor Stupar


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.8 mb
Vetar: 1 m/s, SSE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?