Više od 400 umetnika na novosadskom „Dočeku“

16:12:00 31.12.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Umetnička proslava „Doček“ 31. decembra otvara godinu titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, uz program u kojem će učestvovati više od 400 umetnika.

Više od 400 umetnika na novosadskom „Dočeku“


Proslava i nastup fokusiraće se na spoj umetnosti i nauke, čuvajući i promovišući nasleđe velikih imena srpske nauke i umetnosti, koja su dosegnula evropske i svetske okvire - Nikolu Teslu, Milevu Marić Ajnštajn, Milutina Milankovića, Dragišu Brašovana i Ljubomira Micića, navode organizatori.

Program će poslednjeg dana 2021. godine početi prikazivanjem i događajima inspirisanim likom i delom Nikole Tesle.

Simbolično će, u 20:22 časa, kod Varadinskog mosta, premijerno biti izveden deo predstave „Tesla, izumetnik“ u režiji Nebojše Bradića, a u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta, u koju će biti uključena i publika formirajući povorku preko mosta i tako spajajući dve obale Dunava sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde će biti otvorena multimedijalna Teslina svetlosna galerija.

- Nesvakidašnja prilika za Novosađane i njihove goste da barokni dragulj, Podgrađe, vide u novom ruhu uz retko viđene svetlosne instalacije i spoj različitih umetnika koji priređuju autentičan audio-vizuelni doživljaj. Neki od najznačajnijih umetnika iz oblasti svetlosnih umetničkih instalacija i perfomansa predstaviće se u okviru Tesline svetlosne galerije, a među njima su dr Alberto Novelo iz Italije, Ivan Marušić Klif iz Hrvatske, Petko Tančev iz Bugarske, dr Milica Stojšić sa studentima scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Staša Kukić - najavljuju organizatori iz Fondacije „Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022“.

U saradnji sa njima su brojni muzičari, čiji će nastupi baš zbog svetlosnih instalacija biti poseban doživljaj i iskustvo za publiku, a među njima su tajanstveni elektro pop duo Nipplepeople, potom u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom stiže i austrijski trio Elektro Guzzi koji na inovativan način pristupa izvođenju tehno muzike uživo, beogradski sastav Kanda, Kodža i Nebojša, svestrani muzičar Đorđe Miljenović, kao i novosadski di-džej sastav Noise Destruction, koji je skoro tri decenije na sceni i brojni drugi.

Program u okviru Tesline svetlosne galerije biće završen 1. januara, uz svetski poznat austrijski elektro duo Kruder & Dorfmajster, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, i beogradski sastav Minilinija.

Ceo program 31. decembra je besplatan, a tačne lokacije i satnicu možete pronaći na zvaničnom sajtu docekns.rs .

Doček 7530: „Kad Novi Sad dosegne Zenit“

Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture, proslava „Zeniteum: 2022“, slovenačkog avangradnog reditelja Dragana Živadinova, zakazana za 13. januar u 20:22 časa, slaviće, kroz umetnost i kulturu, velika imena srpske nauke - matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića.

Tradicija Dočeka, koji je u prethodne četiri godine svakog 13. januara otvarao vrata najrazličitijih prostora u gradu i zarad kulture im dao potpuno novi izgled, nastaviće se i 2022. godine i to ponovo na više od 40 lokacija.

Program u okviru Dočeka 7530 počinje već 12. januara, kada će lokalni bendovi zapravo biti u ulozi domaćina i svojim nastupima na nekoliko lokacija u gradu, u saradnji sa Inbox udruženjem koje organizuje Ulične svirače, napraviti svojevrsnu uvertiru u 13. januar i svečano otvaranje.

Program se nastavlja 14. i 15. januara u okviru autentičnog programa Slave, i to u mreži kulturnih stanica, gde će biti predstavljena izložba fotografija Pavela Surovog, zatim brojne rukotvorine i gastro kultura, kao i dečiji program.

Tokom programa u okviru Dočeka poštovaće se sve epidemiološke mere, zbog kojih će broj mesta za koncerte u zatvorenim prostorima 13. januara biti vrlo ograničen. Uskoro počinje prodaja ulaznica, a informacije o tome pratite redovno na sajtu docekns.rs , gde možete pronaći i detaljan program i satnicu Dočeka.

Veći deo programa Evropske prestonice kulture za 2022. godinu možete pronaći na zvaničnom sajtu Novi Sad - Evropska prestonica kulture.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
18°
Vlažnost: 52%
Pritisak: 1002.9 mb
Vetar: 2 m/s, SSE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?