Više od dve trećine Novosađana čita knjige

12:09:00 22.09.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Novosađani u proseku čitaju 11 knjiga godišnje, četvrtina njih kupuje knjige, a među čitaocima su najzastupljenije žene i stanovnici gradskih naselja, pokazali su rezultati istraživanja agencije Ninamedia Research od 11. do 15. septembra.

Više od dve trećine Novosađana čita knjige

Istraživanje je sprovedeno u gradskim i prigradskim naseljima na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika.

Prema rezultatima istraživanja više od dve trećine Novosađana (69%) u poslednjih godinu dana pročitalo je barem jednu knjigu. U istom periodu 28% građana nije pročitalo nijednu knjigu, dok nešto manje od 3% nije moglo da proceni tačan broj pročitanih knjiga za godinu dana.

Među onima koji su čitali, raspon je od 1 do 100 pročitanih knjiga. Novosađani u proseku čitaju 11 knjiga na godišnjem nivou i to su uglavnom žene i stanovnici gradskih naselja, a učestalost čitanja raste sa godinama starosti ispitanika.

Na pitanje kako najčešće nabavljaju knjige, 26,9% ispitanika navodi da ih kupuju, 18,6% pozajmljuje od prijatelja i/ili porodice, dok je gotovo isti procenat onih koji knjige iznajmljuju u bibliotekama (18%). Manji je broj onih koji čitaju knjige u elektronskoj formi (5,1%), kao i onih koji čitaju knjige samo kada ih dobiju na poklon (5,3%).

Petina građana Novog Sada (20,3%) navodi da uopšte ne čita knjige, dok su ostali odgovori zastupljeni u frekvenciji nižoj od 5%.

Ilustracija: cloud2013 / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 2 m/s, NNW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?