Viši sud u Novom Sadu odobrio skoro 200 mera prisluškivanja zbog sumnje na korupciju

14:07:00 14.07.2019, Komentara: 0

Novi Sad - U Vojvodini, Mačvi i južnoj Srbiji za poslednjih 16 meseci odobreno je preko 500 mera za prisluškivanje, tajno praćenje i snimanje zbog sumnje u korupciju, saznaje Pištaljka.

Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije viših sudova u Novom Sadu i Nišu ove mere odobrila su najviše zbog sumnje da su počinjena dela primanje i davanje mita, trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.

Viši sud u Novom Sadu odobrio skoro 200 mera prisluškivanja zbog sumnje na korupciju

Iz podataka koje je Pištaljki dostavio Viši sud u Novom Sadu i Viši sud u Nišu može se videti da su svi predlozi posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije tužilaštava usvojeni. „Nije bilo slučajeva da se zahtev (...) odbije“, piše u odgovoru Višeg suda u Novom Sadu.

Zbog toga što građani imaju pravo da im se država ne meša u komunikaciju i kretanje, zakon je propisao da se posebne dokazne radnje mogu primeniti samo u slučajevima kada se „na drugi način ne mogu prikupiti dokazi za krivično gonjenje ili bi njihovo prikupljanje bilo znatno otežano“.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu je od svog osnivanja (marta 2018. godine) do 20. maja 2019. godine odobrilo 197 mera. Osumnjičeni građani su praćeni, snimani, prisluškivani ili su bili u simulovanom pravnom poslu najčešće zbog osnova sumnje da su počinili krivično delo primanje mita – u čak 101 slučaju. Zbog sumnje da je dat mito odobreno je 40 mera, a 32 mere za zloupotrebu službenog položaja. Mere su odobrene i zbog osnova sumnje da su počinjena krivična dela nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, pranje novca, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba položaja odgovornog lica i krijumčarenje.

Praksa ovog suda zabeležila je da je u čak 161 slučaju odobreno da se istovremeno vrše dve posebne dokazne radnje – tajni nadzor komunikacije i tajno praćenje i snimanje. Samo tajno praćenje i snimanje tužilaštvo u Novom Sadu tražilo je a sud odobrio u 31 slučaju, dok je preduzimanje mera tajnog nadzora komunikacije koje podrazumeva prisluškivanje telefona ili drugih tehničkih sredstava, nadzor elektronske i druge adrese osumnjičenog i zaplenu pisama i drugih pošiljki odobreno u tri slučaja. Takođe, sud je odobrio dve naredbe za simulovane poslove – prikrivene radnje tokom kojih službena lica primaju ili daju mito ili kupuju, prodaju i pružaju poslovne usluge.

Izvor: Pištaljka.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 46%
Pritisak: 1010.1 mb
Vetar: 5 m/s, N
Sre -1° - 15° Pretežno sunčano
Čet 2° - 18° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?