Visoke koncentracije polena ambrozije, ekipe Zelenila na terenu

17:08:00 22.08.2019, Komentara: 0

Novi Sad - U Novom Sadu beleže se visoke koncentracije polena ambrozije u vazduhu, a tako će biti i u predstojećim danima. Kako to utiče na njihov svakodnevni život znaju Novosađani koji su alergični na polen ove biljke. Radnici Gradskog zelenila poslednja dva meseca rade na suzbijanju ovog korova, koji je jedan od najjačih prirodnih alergena. Veći deo mehanizacije ovog preduzeća angažovan je upravo na ovom poslu, a suzbijanje će se raditi sve do polovine oktobra, odnosno kraja sezone cvetanja ove biljke.

Visoke koncentracije polena ambrozije, ekipe Zelenila na terenu


Kako kažu u Zelenilu za 021.rs, suzbijanje ambrozije, uz navodnjavanje mladih sadnica i cvetnih rundela, prioritetni je zadatak tog preduzeća. Kroz ugovor sa Gradom Novim Sadom obavezani su da pređu 10 miliona kvadratnih metara korovskih površina.

- Do ovog trenutka urađeno je 3,3 miliona, košenje 95 odsto, a hemijskim sredstvima oko pet odsto. U radu se nalazi 461.000 kvadratna metra, a naše ekipe uklanjaju velike površine pod korovom u Nemanovcima, Kaću, Novim i Starim Ledincima, Šangaju, Bukovcu, uz puteve prema Sremskoj Kamenici i oko nje, na Avijatičarskom naselju, Telepu, Limanima i podunavskoj dolmi. S obzirom na to da je ovo izuzetno obiman posao, svaka subota je radna, kako bismo stigli da sve završimo u predviđenom roku - poručuju u Zelenilu.

U ovom preduzeću apeluju na vlasnike privatnih parcela i građevinskog zemljišta da sami uklone ambroziju sa svojih poseda, ali i da, ukoliko primete ovaj korov na teritoriji grada, slučaj prijave Departmanu za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta. Za prigradska naselja građani bi trebalo da se obrate Poljoprivrednom fakultetu. Stručnjaci sa ove dve obrazovne ustanove prosleđuju svoje mišljenje o prioritetima i načinu uklanjanja korova gradskoj upravi, a potom se izdaje nalog Zelenilu da izađe na teren.

Visoke koncentracije polena ambrozije, ekipe Zelenila na terenu


Onima koji su alergični na polen ambrozije ne pogoduje to što je u sledećih nekoliko dana najavljeno suvo vreme. U slučaju kiše, polen bi se spustio na zemlju i ne bi se širio kroz vazduh.

Građanima koji su alergični na neke od biljaka savetuje se šetnja posle kiše, provetravanje prostorija uveče, tuširanje posle boravka napolju, promena odeće, iščetkavanje ljubimaca. Takođe, ukoliko primete simptome alergije trebalo bi da se jave svom lekaru.

U Gradskom zelenilu mole građane da budu tolerantni prema radnicima ovog preduzeća, zbog buke koju proizvodi njihova mehanizacija u ranim jutarnjim časovima.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
12°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 2 m/s, NW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?