Vlada usvojila - dobijamo Komunalnu miliciju

17:06:00 06.06.2019, Komentara: 0

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o komunalnoj miliciji koji će omogućiti opštinama da, u saradnji sa policijom, preuzmu i realizuju „sopstveni deo odgovornosti za komunalni red u opštini“. Predloženim zakonom komunalna milicija dobila bi i nekoliko novih ovlašćenja kako bi se „unapredila njihova odgovornost o komunalnom redu“, navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada usvojila - dobijamo Komunalnu miliciju


Na sednici Vlade predloženo je i da se naziv „komunalna policija“ promeni u „komunalna milicija“, s obzirom da naziv „policija“ mogu da koriste samo Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Izmene zakona predložio je Grad Beograd kako bi komunalna milicija mogla da bude efikasnija u uvođenju komunalnog reda i kako bi građani bili zaštićeni od bahatosti svake vrste. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić navodi da su izmene zakona urađene u korist običnih građana, poštovanja komunalnog reda i povećane bezbednosti svih građana, prvenstveno najmlađih.

U naredne tri godine svaka lokalna samouprava, koja ima komunalnu miliciju, samostalno će odrediti izgled i boju uniforme koja treba da sadrži lokalne specifičnosti, a koja će se razlikovati od policijske uniforme. Predloženi Zakon o komunalnoj miliciji omogućava da se komunalna milicija obrazuje na nivou opština kao deo opštinske ili gradske uprave, a ukinuta je dosadašnja odredba da se broj komunalnih milicionera određuje tako što na svakih pet hiljada stanovnika dolazi jedan milicioner. Time je omogućeno i da više manjih lokalnih samouprava mogu da obrazuju zajedničku službu komunalne milicije.

Novim zakonom uvedeni su stroži kriterijumi za zapošljavanje komunalnih milicionera, pa će tako svako ko želi da postane milicioner morati da ispuni uslove u pogledu psihofizičke sposobnosti, obrazovanja, položenog ispita za komunalnog milicionera, ali i uslov da ne postoje bezbednosne smetnje za obavljanje tog posla. Komunalni milicioneri koji već rade, a mnogi su zaposleni po 10 godina, moraće da ispune nove uslove jer svi koji rade u komunalnoj miliciji "moraju da budu ljudi besprekorne prošlosti".

Pripadnicima komunalne milicije biće omogućen rad u civilu isključivo po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije i samo za poslove iz nadležnosti komunalne milicije.

- Radom u civilu omogućava se da se efikasnije uspostavi komunalni red, naročito u oblastima bespravnog zauzeća javne površine, nelegalne prodaje, nelegalnog taksi prevoza, kao i buke u ugostiteljskim objektima. U dosadašnjoj praksi rad u uniformi se pokazao nedovoljno efikasnim jer se prekršioci uočavanjem obeleženih vozila i milicionera na terenu udaljavaju sa lica mesta, utišavaju preglasnu muziku ili drugi izvor buke, čime onemogućavaju patrolu da zatekne i konstatuje na licu mesta činjenje prekršaja, što je osnovni uslov da budu sankcionisani - dodao je Vesić.

Komunalni milicioneri, na osnovu izmena zakona, moći će preko tableta koji je povezan sa gradskim serverom, da snimaju dokaze o komunalnim prekršajima i tako dokazuju remećenje komunalnog reda, što se odnosi na bahato parkiranje, posebno na pešačkim prelazima, tramvajskim šinama ili u žutoj traci, bacanja smeća, puštanje glasne muzike i druge komunalne prekršaje.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1001.8 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?