Vlasnici Galensa podneli čak pet tužbi protiv organizacija koje se bore za zaštitu Fruške gore

14:01:00 10.01.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Ekološke organizacije koje se zalažu za zaštitu Nacionalnog parka Fruška gora, Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ i Udruženje „Fruškać“, saopštili su danas da vlasnici kompanije „Galens“, Sanja i Nebojša Petrić, podnošenjem brojnih tužbi u vrednosti od oko dva miliona dinara pokušavaju da ih zastraše. Oni su poručili da će sada još odlučnije braniti Frušku goru od uzurpacije.

Vlasnici Galensa podneli čak pet tužbi protiv organizacija koje se bore za zaštitu Fruške gore


- Reč je o takozvanim SLAPP tužbama, odnosno strateškim tužbama protiv javnog delovanja, uz pomoć kojih oni pokušavaju da izvrše pritisak i da nas zastraše, ali i da obeshrabre ostale građane i udruženja i zataškaju neregularnosti na teritoriji zaštićenog područja Nacionalnog parka Fruška gora – navedeno je u saopštenju za javnost organizacija „Odbranimo šume Fruške gore“ i „Fruškać“.

Ističu da Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“.

Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ u poslednje dve godine pokušava da ukaže na niz neregularnosti i kršenja zakona na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora od strane Sanje i Nebojše Petrića.

- Nakon što su kupili desetine hektara zemlje na potesu Kesten i od Srpske pravoslavne crkve dobili na korišćenje šumu koja se nalazi u granicama Nacionalnog parka, oni su protivzakonito ogradili to područje i tako blokirali tri javna (atarska) puta na Fruškoj gori, koja su oduvek bila na raspolaganju lokalnom stanovništvu i posetiocima Nacionalnog parka - piše u saopštenju.

Navode da su, po zakonu, vlasnici nepokretnosti u nacionalnim parkovima dužni da dozvole pristup građanima, te da iz tog razloga nije dozvoljeno ograđivanje poseda.

- Pored toga, Petrići su iskrčili deo šume u granicama Nacionalnog parka da bi napravili betonski put, za koji je građevinska inspekcija utvrdila da je nezakonito urađen, a inspekcija za životnu sredinu ocenila da ima negativan uticaj na životnu sredinu - navodi se u saopštenju za javnost.

Vlasnici Galensa podneli čak pet tužbi protiv organizacija koje se bore za zaštitu Fruške gore


Podsećaju i da su Petrići prošle godine izjavili da će planinari i ljubitelji prirode biti dobrodošli na brdo Kesten i da će ono ostati otvoreno za posetioce.

- Međutim, nedugo zatim, od poljoprivrednog gazdinstva od oko 800 kvadratnih metara danas smo došli do toga da se na brdu Kesten priprema turističko-ugostiteljski objekat od oko 7.000 kvadratnih metara. Za gradnju su ekspresno dobijene skoro sve dozvole, iako se radi o poljoprivrednom zemljištu, odnosno pašnjacima van građevinske zone, gde su i zvanično registrovana staništa zaštićenih vrsta - upozorava se u saopštenju.

Dragana Arsić, protiv koje su Petrići podneli pet tužbi, podsetila je da je njena organizacija podnela brojne prijave i pokrenula niz postupaka kako bi sprečili dalje uništavanje Nacionalnog parka Fruška gora i zaštitili javni interes, koji je „očigledno ugrožen delovanjem supružnika Petrić koji ostvaruju svoje privatne interese na štetu javnog interesa“

- Protiv njih se vodi nekoliko prekršajnih postupaka u Osnovnom sudu u Novom Sadu. Treba da im bude jasno da mi nećemo odustati od borbe za Frušku goru, bez obzira na to koja privatna lica ili firme ugrožavaju ovo prirodno dobro i javni interes i da su nas ovi pritisci tužbama samo osnažili u borbi za pravdu i istinu - poručila je Arsić.

Nikola Arežina iz udruženja „Fruškać“ rekao je da građani ne bi protestovali da Petrići nisu sekli, betonirali i ograđivali javne puteve i područje Nacionalnog parka na koji svi građani imaju pravo.

- Oni su uzrok, mi smo posledica. Oni prave problem svima – od opštine, pokrajine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Nacionalnog parka, crkve… - a nas tuže. To je još jedan u nizu pogrešnih poteza Petrića. Sve više je ljudi zainteresovano za ovaj problem, a mi smo više nego ikad rešeni da pobedimo u ovoj borbi - poručio je Arežina.

Zbog čega tuže Petrići i koliku odštetu traže

Petrići su podneli tužbu za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti, uz koju traže godinu dana zatvora, zatim tužbu za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda Nebojše Petrića, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti, povrede prava na imovinu, za šta se traži odšteta u iznosu od 800.000 dinara. Podneli su i tužbu za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda Sanje Petrić, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti, povrede prava na imovinu, čija je vrednost, takođe, 800.000 dinara.

Podneli su i tužbu protiv Dragane Arsić i Nikole Arežine iz Udruženja „Fruškać“ za pretrpljenu materijalnu štetu zbog presecanja ograde na dva mesta i presecanje katanca na kapiji, čija je vrednost 200.000 dinara. Podneli su i tužbu protiv Dragane Arsić, Nikole Arežine, Dušana Tomića i Petra Živanovića zbog smetanja državine od strane Sanje Petrić.

foto: Marko Ristović


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Umerena kiša
11°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 995.9 mb
Vetar: 3 m/s, E
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?