Vlažne maramice, pucvale i krpe zapušile kanalizaciju na Limanu

09:08:00 02.08.2018, Komentara: 1

Novi Sad – Više od tone vlaknastog materijala, sastavljenog od krpa, pucvale (majstorske krpe sačunjene od vlakana) i vlažnih maramica izvađeno je iz kolektora na Limanu 4. Kako je saopšteno iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, to je bio razlog zagušenja i izlivanja kanalizacije u dvorište stambenih zgrada i na deo parkinga između ulica Ive Andrića i Banović Strahinje.

Vlažne maramice, pucvale i krpe zapušile kanalizaciju na Limanu

foto: JKP "Vodovod i kanalizacija"



Radnici JKP „Vodovod i kanalizacija“ morali su da seku gornju ploču kolektora kako bi uopšte mogli da priđu stvorenom čepu i vade čitavu hrpu nagomilanog đubreta. Ručno vađenje išlo je teško i sporo, a s obzirom na to da je količina vlaknastog materijala mnogo veća od do sada izvađenog, moraće se proširiti otvor kako bi se posao nastavio uz pomoć mehanizacije, odnosno bagera.

Vlažne maramice, pucvale i krpe zapušile kanalizaciju na Limanu

foto: JKP "Vodovod i kanalizacija"



- Ako se zna da je prečnik kolektora 2,4 puta 1,4 metra, u koji se sliva kanalizacija Telepa i dela Limana, jasno je da se decenijama u kanalizaciju bacaju nedozvoljene stvari, kojima tu nije mesto. Ovakvi vlaknasti materijali su najgori za vađenje jer se zbog sitnih niti svuda zakače i umrse, a kad se još doda dug vremenski period gomilanja, stvorena je ozbiljna čvrsta masa koju je nemoguće razbiti. Samim tim ne može da se predvidi koliko dugo će trajati sanacija – navode u „Vodovodu i kanalizaciji“.

Oni su uputili apel građanima da u kanalizaciju ne bacaju predmete i stvari kojima je mesto u kontejnerima i kantama za đubre.

Vlažne maramice, pucvale i krpe zapušile kanalizaciju na Limanu

foto: JKP "Vodovod i kanalizacija"



- I upravo ovakve stvari su jedan od razloga, naročito kada padaju kiše, što kanalizacija ne može da prihvati istog trenutka svu kišnicu, pa dolazi do izlivanja. Zato treba svi da se odgovorno ponašamo i da otpad odlažemo na propisana mesta, jer samim tim štitimo kanalizacioni sistem koji je od vitalnog značaja za normalno funkcionisanje Novog Sada – zaključeno je u saopštenju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Igor

, *.dynamic.sbb.rs

Nije to pucval nego ulosci ( sa krilcima ili bez)


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 1 m/s, E
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?