Voda u Dunavu bezbedna za kupanje

10:06:00 12.06.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Dunavska voda na Štrandu je bezbedna za kupanje, potvrđuju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Kišni period za nama, uticao je i na povišen vodostaj Dunava, ali razloga za brigu nema, jer su kontrole ekološkog i hemijskog sastava vode pokazale da kvalitet površinske vode odgovara propisanim zahtevima kvaliteta.

Voda u Dunavu bezbedna za kupanje

"Preliminarna ispitivanja iz prethodnog perioda su pokazala da površinska voda, reke Dunav u Novom Sadu, odgovara propisanim zahtevima za kvalitet površinske vode od prve do treće klase. Što znači da se voda može koristiti u svrhu kupanja i rekreacije. Voda za tuširanje i za piće na česmama na Štrandu je voda iz mreže novosadskog vodovoda i zdravstveno je ispravna", rekao je prim. dr Emil Živanović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U Gradskom zelenilu tvrde da povišen vodostaj Dunava nije uticao na posećenost najpopularnije plaže u Novom Sadu, i dodaju da će čišćenje posle povlačenja reke trajati svega jedan dan.

"Gradsko zelenilo, koje se brine o Štrandu, naviklo je na ovakve situacije. U proseku svakih četiri do pet godina imamo opasnost od poplava i visok vodostaj. Ove godine jeste visok vodostaj, ali na sreću nema opasnosti od poplava. Posle povlačenja Dunava, kada padne vodostaj, čeka nas čišćenje plaže od svega što je reka nanela", kazao je Ivan Nožinić, portparol "Zelenila".


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 1 m/s, ENE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?